"Natuur geeft ons voedsel, dat zie je terug op Bleijendijk"

Landgoed Bleijendijk in Vught te koop

Landgoed Bleijendijk in Vught staat te koop. Eigenaresse Anneke Teulings vertelt in dit bidbook op welke wijze ze het landgoed in andere handen over wil laten gaan. De huidige eigenaresse nam begin jaren '80 van de vorige eeuw het initiatief om het landgoed in te richten als een werkplaats voor bewustzijnsontwikkeling van de mens in relatie tot de aarde. Anneke ziet het als één van de grootste uitdagingen voor de komende decennia om een andere kijk op ons voedsel te ontwikkelen. "Het zijn niet de fabrieken die ons kunnen voeden, maar de natuur geeft ons voedsel voor lichaam en geest. Dat zie je terug op Bleijendijk."
 


Er zijn twee agrarische bedrijven op het landgoed gevestigd: de biologische landgoedboerderij Het Eendje en de biologisch-dynamische tuinderij De Guit. "In Israël werkte ik op achttienjarige leeftijd in de Kibboets en ik was onder de indruk hoe de Joodse mensen, die de dood in de ogen hadden gezien, het leven weer omarmden door zich te verbinden met de aarde. Later ontdekte ik ook dat er veel meer in de aarde leeft dan ik dacht. De aarde wakker en vruchtbaar maken is een ware kunst. Deze kunst wordt verstaan door de harde werkers op Bleijendijk. Als ik zie hoe de mensen van tuinderij De Guit urenlang gehurkt op de akker zitten en elk plantje koesteren, dan is dat pure schepping. Zij zijn thuis in de tuin. Op deze voedingsbodem is de tuinderij in de afgelopen zeventien jaar gegroeid en heeft inmiddels een groot netwerk van afnemers.""Enkele jaren geleden kregen we de kans om boerderij Het Eendje en de bijbehorende gronden bij het landgoed te voegen. Daarmee ontstond een aaneengesloten geheel, omzoomd door de Essche Stroom. Het traditionele landbouwbedrijf is door onze bedrijfsleider met passie en volharding omgevormd tot een biologische boerderij met honderd koeien."Anneke is van mening dat haar werk klaar is. "Er is in al die jaren ongelofelijk veel werk verzet. En nog steeds proberen we het landgoed te verrijken. Een landgoed is nooit voltooid, maar ik weet dat mijn werk klaar is. Wat ik kon doen heb ik gedaan." Daarom wil ze het landgoed doorgeven aan een nieuwe eigenaar. "In de ogen van de nieuwe eigenaar wil ik de liefde zien zoals ik die zelf voor het landgoed voel. De intentie van de nieuwe eigenaar is voor mij de essentie. Het is mijn wens dat Bleijendijk een plaats blijft waar gewerkt wordt aan de bewustzijnsontwikkeling van de mens in relatie tot de aarde. Vernieuwing hoort bij de traditie van dit landgoed. Daarom heeft de nieuwe eigenaar binnen de gestelde kaders de speelruimte om tot eigen keuzes te komen wat betreft activiteiten en prioriteiten."

Voor meer informatie en/of een bidbook: management@bleijendijk.nl, www.bleijendijk.nl en 06 1267790.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.