Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"In juni, bij dertig graden denk ik er al weer aan... aardperen!"

Lente betekent afscheid van aardperen

Op Stellingwerf.nl is in de rubriek 'Kook ze!' de volgende blog van Joop Zwiep over biologisch-dynamische aardperen geplaatst:

Na een lange koude periode is het dan zover; we gaan de lente weer verwelkomen. Logisch dat iedereen hier ontzettend blij van wordt, maar het heeft ook zijn vreselijke keerzijde.

We zullen weer afscheid moeten nemen van één van de lekkerste seizoensgroenten die er bestaat. Tegenwoordig veelal geprezen als 'vergeten' groenten, maar voor mij is deze groente nooit vergeten. In juni, bij dertig graden denk ik er al weer aan… aardperen!

Eind september begin ik tegen Wouter Kamphuis van biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf 't Leeuweriksveld alweer te zeuren: 'heb je ze al?'. Het antwoord is natuurlijk altijd ontkennend met de mondhoeken van Wouter plagend omhoog. Ik weet ook dondersgoed dat dit winterse 'goud' pas eind oktober geoogst kan worden, maar mijn ongeduld heeft dan toch iets meer te vertellen dan mijn verstand.

Aardpeer (Helianthus tuberosus) smaakt naar walnoten en heeft een bijzonder zoetje. Het is niet het zoet wat we altijd proeven van suiker, maar het is het 'echte' zoet zoals we ook proeven in bijvoorbeeld rode bieten. Aardpeer is super te combineren met witvis, truffel, paddenstoelen, gevogelte en orgaanvlees.

Mijn favoriete gerecht is: Gegrilleerde tarbot met mousseline van aardpeer, gebakken eekhoorntjesbrood en truffelsaus.

Wow, je proeft de herfst, de aarde, noten en het bos. Als je het eekhoorntjesbrood (tot de eerste vorst te vinden in heel Drenthe) vervangt door bijvoorbeeld portobello dan kom je de rest van de winter ook wel door. Vergeet niet dat de aardpeer ook vervelende nadelen heeft; het kan onder andere winderigheid en darmklachten veroorzaken. Tevens is het een woekeraar en het schillen er van is een ramp. Het is eigenlijk een lelijk 'wratten' knolletje.

De Fransen noemen deze bijzondere groente 'topinambour' en dat vind ik eigenlijk een te mooi woord voor dit lelijke knolletje. Maar vanwege de ultieme smaak ervan, kan ik er wel mee leven. Nog enkele dagen en het is voor dit seizoen weer afgelopen. Fini met de aardpeer, oftewel topinambour. Tot ziens in oktober 2013.

Bron: Stellingwerf
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer