Mensen brengen steeds meer tijd door met naar een beeldscherm staren. Kijken naar tv, de computer of een tablet blijkt echter geen negatieve uitwerking te hebben op de ogen. Uit onderzoek is gebleken dat het na je tiende levensjaar praktisch onmogelijk is om de ogen te beschadigen door ergens naar te kijken. De enige uitzondering op deze regel is in de zon of een gelijksoortig helder object kijken.

Papier vs. scherm

Bij het lezen vanaf papier wordt licht gereflecteerd van het oppervlak van het papier in de ogen. De retina vangt het licht en zet het om in een signaal dat de hersenen begrijpen. Lezen van het scherm werkt op bijna dezelfde manier, behalve dat het licht in dat geval rechtstreeks vanaf het scherm afkomstig is, in plaats van dat het gereflecteerd wordt. Er zijn mensen die klagen dat ze hoofdpijn en zere ogen krijgen van langere tijd naar een scherm kijken. Dit heeft echter niet te maken met het scherm zelf, maar met het feit dat een scherm vaak dichtbij staat, terwijl de ogen voornamelijk bedoeld zijn om dingen van een afstand te bekijken. Iets dichtbij bekijken vraagt een voortdurende inspanning van de oogspieren en dat kan tot klachten leiden.

Ogen worden niet slechter

Zo'n voortdurende inspanning van de oogspieren verslechtert de ogen echter niet. Wel kunnen ze met leeftijd verslechteren. Sterker nog; vanaf het twaalfde levensjaar wordt de lens in het oog steeds stijver, waardoor deze steeds meer moeite krijgt met aanpassen. Zo rond je veertigste is dit proces zo ver gevorderd, dat lezen problematisch kan worden. Wie dan toch veel blijft lezen, zal sneller last krijgen van vermoeide of pijnlijke ogen.

Bron: MedicalXpress.com via hetkanWel.nl