Jan-Willem Erisman (Louis Bolk Instituut) reageert op BNR-radio

"FAO-topman Ormel: "Eet geen biologisch vlees als je het puur voor de gezondheid doet"

Het wordt al vaker in twijfel getrokken of bio-vlees milieuvriendelijker is. Nu wordt zelfs gezegd dat het slechter en ongezonder is. "Je kan maar beter normaal vlees eten."

Dat zegt oud-CDA politicus Henk Jan Ormel tegen BNR. Ormel werd niet lang geleden benoemd tot politiek adviseur van het veterinaire bureau van de Wereldvoedselorganisatie FAO. "Het vlees is minder gecontroleerd, dieren lopen vaak in de buitenlucht, kunnen meer dioxines opnemen, kunnen bepaalde parasieten bij zich hebben."

Ormel vervolgt: "Een intensief systeem is ook een goed controleerbaar systeem. En dat maakt dat als je het puur voor de gezondheid doet, dan moet je niet biologisch vlees willen eten."

Discussie

Jan-Willem Erisman is directeur van het Louis Bolk Instituut, een kennisinstituut dat werkt aan echt duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Hij spreekt de bewering van Ormel tegen: "Biologisch vlees en biologische landbouw is juist ook gecontroleerd door de stichting Skal en is daarom met zo gecontroleerd als een intensief systeem. Biologische boeren gebruiken minder antibiotica, minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest, waardoor het een veel gezonder systeem is."

Klik hier
om de reactie van Jan-Willem Erisman te beluisteren.

Milieuvriendelijker

Niet alleen is het bio-vlees niet gezonder, het is ook zeker niet beter voor het milieu, zegt Ormel, de politiek adviseur van het veterinaire bureau van de Wereldvoedselorganisatie FAO. "Uiteindelijk is de opbrengst aan dierlijke eiwitten per hectare bij biologisch geproduceerd voedsel minder. Biologisch telen neemt meer grond in beslag voor het verbouwen van voedsel voor hetzelfde aantal mensen. Dat doet een aanslag op het milieu." Landbouwgrond wordt schaars en daarom is biologisch telen volgens Ormel niet de oplossing.

Ook hier heeft Erisman iets tegenin te brengen: "Het kost meer ruimte, maar het levert ook gezondere dieren op die langer leven. Als je op wereldschaal kijkt is de voedselproductie met biologische methoden nog factoren hoger te maken dan dat het nu is. Bovendien, Ormel gaat voorbij aan het feit dat de wereldwijde voedselschaarste ook kan worden teruggedrongen wanneer de rijke landen minder verspillen."

Hoe zit het nu?

Niet alleen Ormel betwijfelt de zin van bio-voedsel. De Amerikaanse universiteit Stanford publiceerde eerder een onderzoek waaruit bleek dat biologisch eten niet gezonder is. "Het geeft aan dat bio-voedsel in de belangstelling staat. Deze universiteit heeft zich gebaseerd op bestaand onderzoek. Een belangrijke conclusie die ik wil trekken uit dit onderzoek is dat we nog niet zoveel weten over bio-voedsel", sluit Erisman af.

Luister vanmiddag om 14:30 uur naar het hele interview bij BNR Bernard Hammelburg.

Bron: BNR

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven