Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Anderhalf keer zoveel oplaadpunten dan elektrische auto's

In Nederland zijn ruim anderhalf keer zoveel oplaadpunten voor elektrische auto's, dan dat er daadwerkelijk auto's zijn. Dat blijkt uit cijfers van ECN, een onafhankelijk onderzoeksinstituut voor duurzame energie.

In totaal waren er per 1 januari 2012 1182 elektrische personenauto's en liefst 1841 oplaadpunten. Dat betekent dat elke eigenaar van een elektrische auto gemiddeld 1,55 oplaadpunten tot zijn beschikking heeft.

Nederland lijkt daarmee bewust een overschot te creƫren, want in 2010 was de verhouding nog nagenoeg 1 op 1. Toen waren er 395 auto's en 400 oplaadpunten.

Kip-ei

Volgens brancheorganisatie BOVAG verandert dat echter snel. "Het is mooi dat het zo is, want de infrastructuur loopt nu voor", constateert een woordvoerder. "Het is een kip-ei discussie. Uit cijfers van BOVAG/RDC blijkt dat er inmiddels al 1636 elektrische auto's rondrijden. De productie komt nu op gang, de doorbraak moet komen doordat fabrikanten het als een serieproduct gaan fabriceren."

"Er is bij marktpartijen enorm veel animo voor het aanbieden van oplaadpunten", vult een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu aan. "De markt gaat uit van een enorme groei. Nederland is het eerste land met een dekkend netwerk. Dat geeft vertrouwen, want de grootste drempel bij de aankoop van zo'n auto is de vrees zonder stroom te staan." De woordvoerder wijst erop dat het ministerie vooral faciliteert en fiscale voordelen biedt. "Dat bevordert het elektrisch rijden."

Vooruitstrevend

Ook in vergelijking met andere landen is Nederland behoorlijk vooruitstrevend op het gebied van elektrisch rijden, ook al maken elektrische auto's nog altijd slechts een fractie uit van het totale wagenpark, namelijk 0,015 procent.

In Italiƫ bijvoorbeeld zijn er veel oplaadpunten verdwenen tussen 2010 en 2012, waardoor er nu 13,5 auto's gebruik moeten maken van 1 laadpunt. "Het gaat in Nederland misschien niet zo snel als sommigen zouden willen, maar het gaat vrij rap nu", concludeert de BOVAG.

De ambitie van Nederland is om in 2020 ongeveer 200.000 elektrische auto's rond te hebben rijden en in 2025 een miljoen. Op het totale wagenpark van nu zou dat respectievelijk 2,6 procent en 12,9 procent zijn.

Bron: Nu.nl
Publicatiedatum: