Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gaat voor betere afstemming van materiaal op het gebruik

Rodenburg Biopolymers maakt bioplastic uit zetmeel

Het Oosterhoutse Rodenburg Biopolymers maakt bioplastic uit zetmeel, maar de afzet op de markt verloopt niet zonder slag of stoot. "Wij geloven in ons product."

"Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het van bioplastic maken", vertelt Michel Verdaas, sinds vijf jaar werkzaam als product manager bij Rodenburg. "Waarom zou je een materiaal gebruiken dat eeuwen mee gaat voor producten die je maar tijdelijk gebruikt?"

Een betere afstemming van het materiaal op het gebruik – dat is één van de voordelen van de bioplastics van Rodenburg. Het bedrijf richt zich sinds twintig jaar op de productie van bioplastic en was destijds één van de eerste spelers op de markt.

Daarvoor bracht de Rodenburg Groep aardappelschillen naar boeren die deze gebruikten als veevoer. Toen in de jaren negentig allerlei ziektes zoals de varkenspest en de gekke-koeienziekte de kop opstaken, namen de vee-aantallen af. Omdat er wel meer patat geproduceerd werd, ontstond er een overschot van aardappelschillen. Daarvan is schillenboer Rodenburg bioplastic gaan maken.

Producten met een tijdelijke aard

Rodenburg levert korreltjes bioplastic aan producenten. Deze maken er onder andere bloempotten, golf tees en promotiecadeautjes van. Ook hier is het materiaal goed afgestemd op het gebruik. Bloempotten van conventioneel plastic worden bijvoorbeeld vaak weggegooid nadat de plant in de aarde wordt gezet. Door bioplastic potten te gebruiken, kunnen de planten met pot en al de aarde in en composteert de pot vanzelf.

In tegenstelling tot conventionele plastics die uit aardolie worden gemaakt, is bioplastic gebaseerd op natuurlijke materialen. Dat heeft als voordeel dat het materiaal kan worden hergebruikt als grondstof of compost. Rodenburg gebruikt aardappelzetmeel als natuurlijk materiaal, een bijproduct van patat. Er worden dus geen extra aardappelen gekweekt voor de productie van het bioplastic.

De crisis werkt niet mee

"Een uniek concept", zegt Verdaas. Een belangrijk probleem is echter dat bioplastic op dit moment nog duurder is dan conventioneel plastic. Het wordt wel steeds goedkoper, maar de crisis werkt niet echt mee, merkt Verdaas. Ook ziet hij een gat tussen de consument en de retailer. "Veel consumenten hebben nog nooit van bioplastic gehoord, weten niet hoe ze bioplastic kunnen herkennen of hoe ze het product moeten weggooien."

Verdaas ziet een rol voor de overheid weggelegd in het vergroten van de bekendheid van bioplastic. "Al is het maar een spotje van Postbus 51. Consumenten zijn best bereid om bioplastic te kopen, maar ze moeten er wel vanaf weten."

Composteerbare muntjes

Om de naamsbekendheid te vergroten heeft Rodenburg diverse projecten lopen met verschillende ondernemingen. Zo staat het bedrijf dit jaar op Llowlab, een laboratorium op Lowlands dat een podium biedt voor duurzame innovaties, met composteerbare festivalmuntjes.

Verdaas hoopt dat bioplastic binnen vijf jaar even duur is als conventioneel plastic en dat steeds meer consumenten overstappen op dit groene alternatief. "In deze business heb je een lange adem nodig. Maar wij geloven in ons product."

Voor meer informatie: www.biopolymers.nl
Bron: Duurzaam Bedrijfsleven
Publicatiedatum: