Duurzame bouw vakantiewoningen is trend

Duurzaamheid in de bouw is steeds meer in opkomst. Zo blijkt uit onderzoek dat maar 10% van de Nederlandse bouwbedrijven verwacht dat duurzaamheid over vijf jaar géén noodzaak zal zijn. Deze ontwikkeling is niet typisch Nederlands, soortgelijke cijfers komen uit Europese studies naar voren. Zo beschouwt een overgrote meerderheid van Europese architecten dat duurzaamheid geen hype is.

Vanzelfsprekend klinken deze ontwikkelingen ook door in de (internationale) vakantiewoningbouw. De Oostenrijkse bouwonderneming Jäger Bau is één van de voorlopers in het Alpenland op dit gebied. Op verschillende manieren worden vakantiewoningen en –parken zo duurzaam mogelijk gebouwd.

Dit begint al bij de keuze voor het bouwmateriaal. Steeds meer producenten van vakantiewoningen kiezen ervoor om ecologisch verantwoorde bouwmaterialen te gebruiken. Denk hierbij aan houtproducten die gemaakt zijn van speciaal hiervoor aangeplant hout.

Door de woningen goed te isoleren, voorkomen vakantiewoningbouwers dat energie nodeloos verloren gaat. Dit heeft als extra voordeel voor de bewoners van de vakantiewoning dat hun energierekening lager wordt.

Maar ook het zoeken naar alternatieve energiebronnen is een opkomende trend. Zo wordt bijvoorbeeld de verwarming in het park Montafon in Vorarlberg (in het westen van Oostenrijk) gevoed door verwarming die draait op houtsnippers en andere overblijfselen van lokale houtkap. Op deze manier vindt dit restafval alsnog een functionele bestemming. Bovendien is hout bij verbranding klimaatneutraal: er komt evenveel CO2 vrij als de boom, waar het hout van afkomstig is, heeft opgenomen uit de aardse atmosfeer.

Geothermie

Een andere alternatieve energiebron in opkomst is aardwarmte. Door het gebruik van geothermische warmtepompen wordt aardwarmte emissievrij omgezet in verwarmingsenergie die weinig schadelijke stoffen bevat. Ook in Nederland en België is geothermie erg in opkomst.

Door het gebruik van aardwarmte als verwarmingsenergie is men minder afhankelijk van niet-duurzame energiebronnen zoals olie en gas. Zo heeft Jäger Bau door het gebruik van geothermische warmtepompen in het Ferienpark Brandnertal (vlakbij Bludenz) een vermindering van de energiekosten met maar liefst 60% bewerkstelligd.

Guntram Jäger, CEO van Jäger Bau: "Klimaatneutraal bouwen en duurzaamheid staan hoog in ons vaandel. Ons bedrijf probeert zo bewust mogelijk te zijn in al haar facetten. We maken efficiënt gebruik van grondstoffen en energie, en mijden onnodige vervuiling. Ook voldoen de machines die wij gebruiken bij de bouw aan de meest actuele eisen voor klimaatneutraliteit en duurzaamheid."

Bron: Bouw & Wonen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven