Staatssecretaris Atsma opent Duurzaam EcoNexis Huis in Zwolle
Het huis, dat gebouwd is op een fraaie groen omzoomde kavel achter de vestiging van netbeheerder Enexis in Zwolle, demonstreert wat er in een particuliere woning mogelijk is op het gebied van energiebesparing en eigen energievoorziening. Op het dak liggen bijna 100 vierkante meter zonnepanelen, en daarnaast maakt de woning gebruik van aardwarmte en -koeling. Bovendien wordt de warmte van bijvoorbeeld douche- en wasmachinewater niet door het riool weggespoeld, maar gebruikt om de woning te verwarmen. 'Vorige week spraken we in Rio over de mogelijkheden van groen groei; hier wordt dat nu al zicht- en tastbaar gemaakt,’ aldus Atsma.
Een groot deel van de tijd kan de woning energieneutraal verwarmd en gekoeld worden, en er zijn zelfs momenten dat de woning aanmerkelijk méér elektriciteit opwekt dan dat er wordt verbruikt. Die elektriciteit kan dan bijvoorbeeld worden opgeslagen in de accu’s van de elektrisch aangedreven auto die voor de deur staat, maar ook door de toepassing van een smart grid (slim energienet) hoeft er geen overcapaciteit verloren te gaan. Voorts heeft de woning een 'energiecomputer' die de bewoner bijvoorbeeld adviseert wat het beste moment van de dag is om grote energieverbruikers (zoals de wasmachine) in te schakelen.
Niet alle voorzieningen die een huis duurzaam maken, zijn hypermodern: de opslagbunker voor 4500 liter regenwater bijvoorbeeld herinnerde de staatssecretaris aan de ouderwetse regenput die vroeger iedere woning had. In het EcoNexis Huis wordt alle regenwater dat op het dak valt, opgevangen en gebruikt om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen of de tuin te beregenen. Een andere 'ouderwets duurzame' techniek miste Atsma echter in Zwolle: "Een ouderwetse waslijn. Het is natuurlijk mooi als je een wasdroger laat draaien op duurzaam opgewekte elektriciteit, maar waarom zou je niet – wanneer dat mogelijk is – de droogkracht van wind en zon benutten?"
Het EcoNexis Huis is gebouwd als voorlichtingscentrum om consumenten te informeren over technieken die nu al beschikbaar zijn om zelf energie op te wekken, en deze energie zo zuinig en efficiënt mogelijk te gebruiken.
Bron: Weblog Zwolle