Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cargohopper Utrecht gekozen bij 100 beste duurzame innovaties in de wereld

Cargohopper Utrecht, het zonne-elektrisch aangedreven stadsdistributie concept van Hoek Transport en TransMission, is afgelopen nacht in Rio de Janeiro gekozen als één van de 100 beste duurzame innovaties in de wereld tijdens de Rio+20 top van de Verenigde Naties. De genomineerden vormen samen de Sustainia 100 lijst. Uit de nominaties wordt later dit jaar één winnaar gekozen voor de prestigieuze Sustainia Award in Kopenhagen.

De Sustaina 100 lijst is de hoeksteen in het Deense initiatief Sustiana. Sustainia is een communicatie platform waarvan de uitkomsten moeten leiden tot een leefbare wereld gebaseerd op reeds geïmplementeerde en gebruiksklare beschikbare duurzame oplossingen. De Sustainia 100 oplossingen zijn genomineerd op grond van hun uitstekende duurzame eigenschappen. De meer dan 500 inzendingen kwamen uit 56 landen. De presentatie van de lijst gebeurde tijdens de United Nations Conference on Sustainable Development: de RIO+20 die momenteel gehouden wordt in Rio de Janeiro. Nederland komt twee keer voor op de lijst: de andere nominatie ging naar Philips Lighting.Cargohopper Utrecht werd gekozen omdat het volgens de commissie een eenvoudige, snelle en betrouwbare oplossing is om het commerciële hart van een oude moeilijk toegankelijke binnenstad levend te houden. Kleine zonne-elektrisch aangedreven voertuigen kunnen gecombineerd met innovatieve infrastructurele maatregelen steden over de hele wereld leefbaar houden en tegelijkertijd een substantiële bijdrage leveren aan een beter klimaat. Met andere woorden: wat in Utrecht kan, kan op heel veel plaatsen ter wereld. De nominatie noemt verder het economische voordeel, de bijdrage op het sociale vlak en de waarde voor het milieu. Zo spaart de Utrechtse Cargohopper jaarlijks 20.000 liter diesel uit. Dat is volgens de Sustainia 100 belangrijk omdat er jaarlijks wereldwijd circa 4,2 miljoen mensen overlijden als gevolg van luchtverontreiniging. Voor het klimaat betekent Cargohopper de besparing van 33 ton CO2 op jaarbasis.

Inmiddels rijden er overigens al twee Cargohoppers in de gemeente Utrecht die dit project vanaf de start in 2009 vol ondersteund heeft. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de afbouw van een derde Cargohopper voor de binnenstad van Enschede. Later dit jaar moet Amsterdam van start gaan met vier Cargohoppers. Cargohopper valt binnen Nederland onder het distributiesysteem van TransMission maar staat open voor iedere verlader en vervoerder. Cargohopper past zo uitstekend in de klimaatdoelstellingen die TransMission zich gesteld heeft. "Deze nominatie toont aan dat we daarmee op de goede weg zijn", aldus Peter Tjalma, algemeen directeur van Transmission. "Het geeft ons een enorme boost in ons streven een actieve bijdrage te willen leveren aan het MVO-handelen van elk bedrijf dat met ons zaken wil doen." Initiatiefnemer Jacques van der Linden intussen, toont zich reuze tevreden met de nominatie. “Toen wij in 2009 begonnen met Cargohopper, deden we dat echt om iets te positiefs te doen voor de binnenstad van Utrecht. Ik ben er reuze trots op dat dit, aanvankelijk toch wel heel wilde idee, nu wereldwijd gedragen wordt."
Publicatiedatum: