Veelzijdige producten, variƫrend van zalf tot lipbalsem: de Oostenrijkse bio-boeren Claudia en Hans Dirnberger maken een verscheidenheid aan producten van de honing die hun bijen produceren.

De bijen van Claudia en Hans produceren minder honing dan bijen van andere imkers. Dit omdat de bijen op hun bedrijf in tegenstelling tot bijen van andere imkers hun honingraat zelf moeten bouwen. Imkers kopen meestal een kant-en-klare bijenkast, waardoor de bijen zich kunnen concentreren op het verzamelen van nectar en de productie van honing. Op het bedrijf van het echtpaar Dirnberger hebben de bijen enkel beschikking over een houten frame dat bedekt is met een draad. De honingraatstructuur moeten de bijen zelf bouwen.Het draait op deze boerderij sowieso niet enkel om productiehoeveelheden. Zo zijn de eieren van hun Altsteirer-kippen verkrijgbaar zo lang de voorraad strekt. "We hebben wat we hebben. Als er niks meer is, moet men er maar even op wachten", licht Claudia toe.

In de boerderijwinkel van de biologische boeren is een klein, maar mooi aanbod van biologische honingproducten, thee, specerijen, jam en natuurlijke verzorgingsproducten verkrijgbaar. Claudia verwerkt de honing dus ook in lippenbalsem en diverse zalven.

Bron: Salzburger Nachrichten