Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlasteelt voor productie lijnolie voor Natuurverf

In de omgeving van het Friese dorpje Ee is een kavel vlas ingezaaid voor de productie van lijnolie. De lijnolie is één van de herwinbare, natuurlijke grondstoffen die verffabriek Aquamaryn uit IJmuiden gebruikt voor de productie van haar natuurverf.

Zodra het vlas gerijpt is, worden de zaden geperst en de lijnolie bereid. De lijnolie wordt vervolgens gebruikt om een muurverf van natuurlijke grondstoffen te maken.

"Een plantaardige grondstof gebruiken is het mooiste dat er is", zegt Machiel van Westerhoven, directeur bij Ursa Paint, het Nederlandse familiebedrijf dat Aquamaryn natuurverf ontwikkelt. "Wanneer je net zo’n hoogwaardige verf kunt maken met eenvoudige plantaardige olie, waarom zou je dan aardolie of zelfs biobased grondstoffen uit de chemische industrie gebruiken?"

Het telen van vlas voor de productie van lijnolie werd Van Westerhoven in Nederland niet meer gedaan. Door als verffabriek lijnolie lokaal te laten telen, wil Aquamaryn als relatief kleine speler in de verfindustrie een eigen visie op de toekomst van de verfbranche geven. Met het telen van vlas op Nederlandse grond wil Aquamaryn dan ook het belang van natuurlijke en lokale grondstoffen benadrukken.

Bron: Duurzaamgebouwd.nl

Publicatiedatum: