Tholen – De leveranciersvereniging Biomeerwaardekip zorgt voor een betere verwaarding van de uitgelegde biologische leghennen. Dit door het kippenvlees in allerlei producten te verwerken. Daarvoor is samenwerking gezocht met World Wide Food Trade. "Naast de verkoop zijn wij ook verantwoordelijk voor product- en marktontwikkeling", vertelt Max Vos, die met World Wide Food Trade sinds vorig jaar april full time aan de slag is voor Biomeerwaardekip.Doelstelling van de vereniging is om alle delen van de biologische kip in allerlei bio-producten te verwerken. "Hiermee voorkomen we dat biologische kip verwerkt wordt in gangbare producten. We gaan voor een vierkantsverwaarding van de kip. Alles wat we van de kip kunnen gebruiken, wordt ook daadwerkelijk verwaard." Pluimveeslachterij W. van der Meer & Zn in Dronrijp slacht de leghennen. Van het kippenvlees worden vervolgens allerlei biologische producten ontwikkeld, zoals kipschnitzels, burgers en nuggets door Dalco Food in Oss en diverse soepen en ragout in samenwerking met Jong Food in Rijen.

Onlangs zijn ook diverse worsten van Meat Combinatie Veluwe in Ede aan het assortiment toegevoegd. "Het gaat om kip-barbecueworst, kip-rookworst en twee soorten kip-knakworsten. De ene knakworst knakt daadwerkelijk omdat deze voorzien is van een schapendarm en heeft een duidelijke rooksmaak. Met de andere knakworst komen we de kinderen tegemoet. Deze knakt veel minder dankzij het omhulsel van collageen. Deze heeft een veel mindere rooksmaak. Diverse attractieparken hebben al interesse getoond in deze snacks, die door het gebruik van kippenvlees bijna 50% minder vet bevat dan hun vergelijkbare varkensvariant uit het gangbare circuit."

Henk van den Brandhof (voorzitter leveranciersvereniging Biomeerwaardekip) en Max Vos proeven van de knakworsten. Links de knakworst met het omhulsel van collageen.
Een doorbraak heeft W&G groep (Specialisten in Wild & Gevogelte) voor World Wide Food Trade bereikt met het fileren en garen van de kip. "Het resultaat is een malse biologische kipfilet. Heerlijke kippenbouten en bijvoorbeeld vleugels en drumsticks als snack. Dat allemaal van de uitgelegde biologische leghen."
Om een breed assortiment aan te kunnen bieden, worden ook andere vleessoorten verwerkt. "We gaan voor een compleet biologisch assortiment. Belangrijk is daarbij wel dat de identiteit van Biomeerwaardekip niet verloren gaat, "De naam van de Leveranciersvereniging Biomeerwaardekip wordt wanneer dit van toepassing is altijd op de verpakking vermeld."
Max geeft aan dat er in de toekomst nog meer producten bij zullen komen. "We blijven nadenken over nieuwe, unieke producten. Er is zoveel mogelijk. Zo zijn we nu bijvoorbeeld in samenwerking met Dalco Food bezig met de ontwikkeling van een voorgegaarde kipgrilburger en een ambachtelijke kipfrikadel erg geschikt voor het aankomende barbecueseizoen." Dalco Food verzorgt de opslag en distributie van de producten voor World Wide Food Trade.
Voor meer informatie:
Max Vos, [email protected], 06 53730861