
Het nieuwe bedrijfspand in Middenmeer
Veertien jaar geleden begon Bas met de verkoop van biologische kip. Eerlijk is eerlijk, de biologische kipproducten die Poeliersbedrijf Van der Laan verhandeld zijn 'maar' goed voor drie procent van de totale omzet. Toch is het niet iets dat Bas er gewoon even bij doet: "Toen ik veertien jaar geleden als één van de eersten in Nederland begon met de verkoop van biologische kip, kon ik dat betalen van de omzet van mijn gangbare handel. De eerste twaalf jaar heb ik geld moeten bijleggen op de biologische handel. Pas de laatste twee jaar zie ik dat het winstgevend is."
Compleet assortiment
De wisselwerking tussen de handel in biologische en gangbare kip is van groot belang voor Van der Laan. De gangbare handel is nodig geweest om het biologische op poten te krijgen, maar vandaag de dag maakt de biologische kip het assortiment compleet en zorgt het voor groei in omzet. "Dit jaar hebben we een grote biologische klant mogen ontvangen en dat zorgt voor extra groei in biologische omzet. Ik verwacht sowieso dat onze biologische handel jaarlijks zo'n twintig procent gaat groeien. Retailers adverteren ook steeds vaker met onze biologische producten. Binnen het bedrijf leeft de verwachting dat het aandeel biologische handel over een paar jaar wel eens 10 of 15% kan zijn van onze totale omzet."Hele kip gebruikt
De biologische kip komt in haar geheel binnen bij Van der Laan: "Onze auto staat al te wachten bij de slachterij op het moment dat de kip daar klaar is voor vervoer. De slachter zit dicht bij de boerderij en wij halen de kip op met een kleine auto. De kip komt heel binnen in ons bedrijf in Middenmeer. Daar snijden we de kip handmatig stuk in delen. Sommigen worden heel op een schaaltje geleverd maar het grootste deel wordt verwerkt tot kipvleugels, borrelhapjes, filetjes, suprêmes (drumsticks), dijtjes en kippenboutjes. De karkassen gaan naar een producent van biologische kippensoepen." Uitbenen doet Van der Laan ook zelf: "De ontbeende kip wordt verwerkt tot biologisch broodbeleg. Het vel gaat naar de biologische worstmaker en het restantvlees van karkassen wordt als gehakt verwerkt in 'vlugklaar-artikelen' zoals kipkrokantschnitzels. De hele kip wordt dus gebruikt."Specialiteit
Wanneer Bas gevraagd wordt naar zijn specialiteit, dan is hij er snel uit: de ambachtelijke biologische kiprollade. "Dat is een handgemaakte rollade zonder toevoeging van vocht, gemaakt van 100% uitgebeende kipfilet die we zelf kruiden en in vier uur afbraden. De rollade is met hand op spanning gebracht, zodat hij niet uiteenvalt bij het snijden. Deze ambachtelijke specialiteit wordt vooral met snijmachines verwerkt tot broodbeleg."Nieuw
Bas heeft naast groeiverwachting van het huidige aanbod ook iets nieuws in de handel, namelijk biologisch lamsvlees. "Geïnteresseerden in dit nieuwe product kunnen vanzelfsprekend contact met ons opnemen. We kunnen het vandaag nog leveren."Voor meer informatie:
Bas van der Laan
Poeliersbedrijf Van der Laan B.V.
Agriport 171
1775 TA Middenmeer
[email protected]
www.versekip.nl