Een uur van tevoren druppelden de bezoekers binnen. Zij kregen meer informatie over de biologische werkwijze en wat er allemaal kwam kijken bij de omschakeling. "We hebben ook drie uur lang kaas kunnen verkopen."

Veel belangstelling voor de 'koeiendans'
De Vierhuizen was de tweede boerderij in de regio die de koeien de wei in liet gaan. "Dit is een initiatief van het Land van Wijk en Wouden. Op de website kan men zich aanmelden voor het KOE Alert. Dan krijgen ze een melding wanneer het evenement plaats zal vinden. Fijn is dat iedere boer zelf kan bepalen op welk moment de koeien daadwerkelijk voor het eerst naar buiten gaan."

De koeien trokken een sprint, zodra de staldeuren open gingen
Vorig jaar omgeschakeld
De Vierhuizen is in oktober 2011 omgeschakeld naar de biologische werkwijze, en sinds 1 april 2012 is Kaasboerderij De Vierhuizen ook voor het vlees gecertificeerd. Theo geeft aan dat zijn oudste zoon Freek, die ook op de boerderij werkt, het laatste zetje heeft gegeven voor de omschakeling. "Daar komt bij dat we ingestapt zijn in particulier natuurbeheer. Dit ligt pragmatisch heel dichtbij de bio-werkwijze." Theo is blij dat ze de stap hebben genomen. "Er is een tekort aan biologische Boerenkaas. De groothandel, winkels en horeca komen nu zelf naar ons nu toe om onze biologische Boerenkaas te mogen afnemen."
Voor meer informatie: Theo, Lidia en Freek van Leeuwen, 071 5801415, [email protected], www.kaasboerderijdevierhuizen.nl