
Jan en Sam in één van de velden met groenten
Een vriend had hem tijdens zijn opleiding al gewaarschuwd: 'Je gaat het boeren echt nog wel leuker vinden'. "Hij had dus gelijk. Dat ik meer verantwoordelijkheden heb gekregen, maakt het leuker." Ze zijn een goed team. "Mijn pa ziet goed wat er moet gebeuren, qua onkruid bijvoorbeeld, wat er eerst uit moet. Het aansturen van de werknemers in de schuur is dan weer mijn verantwoordelijkheid."
Voor Sam is de biologische werkwijze niet meer dan logisch. "Ik weet echt niet anders. Soms betreur ik het wel dat ik die overtuiging niet zo mee heb gekregen. Op mijn zeventiende/achttiende was ik daar nou eenmaal niet mee bezig. Voor mij is de biologische werkwijze gewoon heel normaal."

De medewerkers zijn druk aan het sorteren. Rechts schorseneren en pastinaken.
Jan van Geffen is zijn bedrijf in 1979 in Lunteren begonnen. Uiteindelijk kwam dit gebied vrij en besloot Jan na negen jaar het bedrijf in Lelystad groter voort te zetten. Twintig hectare is eigendom van Arenosa en daar komt nog eens 32 hectare bij in een straal van 5 kilometer rond het bedrijf.
Oogst en afzet
De groenten gaan naar de supermarkt of worden geëxporteerd. Arenosa behoort ook tot de telers die aan Willem&Drees leveren. De oogst van de vergeten groenten start in september, de bedoeling is om de producten 'net voor de prei kwijt te zijn'. "Dit lukt altijd vrij aardig." Momenteel zijn ze druk met het kleinverpakken van de eigen producten. Daarvoor heeft Arenosa sinds kort de beschikking over een eigen flowpack- en sealmachine.
Vers verpakt met de nieuwe machine
Niet alle teelten zijn even goed verlopen dit jaar. "Er zaten wel een paar missers tussen, in de maïs bijvoorbeeld. Het was geen mooie zomer, en dat is ook te merken aan de bloemkool en de wortelpeterselie. Het is geen goed jaar, maar we doen ons best om het nog zo goed mogelijk te maken." Hij geeft aan dat de binnenlandse markt gelukkig wel stabiel is. "Als we alleen afhankelijk zouden zijn van de export, zou het zwaarder zijn."

Volop aardwortelen bij Arenosa
De pastinaak wordt beetje bij beetje gerooid. "De eerste lichting is om de vraag te beantwoorden. Zodra de rest aan de maat is, zullen we deze ook rooien." Het rooien van de schorseneer en aardwortel loopt de hele winter door. "Eigenlijk staan we het hele jaar door wel op het veld."
Voor meer informatie:
Jan en Sam van Geffen
Arenosa
Jupiterweg 9
8211 AW Lelystad
0320 234067
[email protected]