Slechts vijf van de 391 kerstaanbiedingen biologisch

Supermarkten laten hun diervriendelijke klanten met Kerst flink in de kou staan. Dit blijkt uit een onderzoek van Wakker Dier naar alle kerstaanbiedingen van de grootste acht supermarkten. Van de 391 onderzochte kerstaanbiedingen in de categorie vlees, vis of vegetarisch zijn er slechts vijf biologisch en acht vegetarisch. Dat is bedroevend weinig. Temeer omdat dit jaar de supermarkten veel meer kerstaanbiedingen hebben in extra dikke kerstfolders. Desondanks is het aantal biologische en vegetarische aanbiedingen zelfs gedaald.

Eerder bleek uit onderzoek van Peil.nl dat een derde van de supermarktklanten met Kerst let op keurmerken voor dierenwelzijn. "Zij zullen helaas met een vergrootglas moeten gaan zoeken", aldus een woordvoerster van Wakker Dier, "en zelfs dan nog is er bij Aldi en Lidl niks te vinden."

Varkensvlees domineert de aanbiedingen. Er worden maar liefst 97 kerstaanbiedingen met varkensvlees aangeboden, tegenover 73 met rundvlees en 29 met kip. Wel worden zoals gebruikelijk met Kerst, vooral luxe vleesaanbiedingen gedaan en is er evenals vorig jaar slechts één kiloknaller te vinden, bij de C1000; het gemengd gehakt van de C1000 is ook deze Kerst weer goedkoper dan de gemiddelde prijs van kattenvoer (4,12 euro/kilo). Een lichtpuntje was de grote stijging in het aanbod van producten met één BeterLevenSter van de Dierenbescherming, dat zijn er dit jaar achttien.

Bij het onderzoek zijn de grootste acht supermarkten betrokken - AH, C1000, Jumbo, Super de Boer, Plus, Dirk/Bas/Digros, Aldi en Lidl - de aanbiedingen in de kerstfolders, de weekfolder en op de website in de week voor Kerst. Alle 616 aanbiedingen in de categorie vlees, vis, zuivel of eieren werden bekeken op dierenwelzijn. 93,4 procent van het vlees komt uit de gangbare vee-industrie. Slechts één procent van de zuivel is biologisch geproduceerd. Er worden geen diervriendelijke eieren aangeboden. In het totaal zijn er slechts zeven biologische producten en acht vleesvervangers in het kerstassortiment. Door de luxe verpakkingen en mooie benamingen wordt er wel meer geld betaald voor vlees, helaas gaat dat extra geld niet naar extra welzijn voor de dieren. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.