Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ketensamenwerking belangrijk bij verduurzaming

Het in oktober 2009 opgerichte Platform Verduurzaming Voedsel heeft haar tweede Jaaroverzicht gepubliceerd. Voorzitter van het Platform Wouter de Bruijn overhandigde gisteren het eerste exemplaar aan drie leden van de Tweede Kamer: Janneke Snijder (VVD), Stientje van Veldhoven (D66) en Esmé Wiegman (Christen Unie).

In een reactie spraken de Kamerleden zich positief uit over de verduurzamingsstappen die het Nederlandse bedrijfsleven zet. Ook hechten zij belang aan de rol die het Platform Verduurzaming Voedsel vervult. Volgens de aanwezige Kamerleden is Nederland op de goede weg waar het verduurzaming betreft.

In zijn toespraak tijdens het 'Duurzaam Diner' in Den Haag memoreerde Platform-voorzitter Wouter de Bruijn dat 'verduurzaming' in het bedrijfsleven business-as-usual is geworden, ondanks economisch moeilijke tijden: "Verduurzaming is vooral een kans om grondstofstromen te borgen, de kwaliteit te verhogen, kostenefficiëntie door te voeren en transparantie te vergroten."

De belangrijkste activiteiten van het Platform zijn de innovatie-pilots en het Informatie Systeem Verduurzaming Voedsel. Negen thema's (water & bodem; energie; emissies naar de lucht en broeikasgassen; biodiversiteit; reststromen; transport; dierenwelzijn en – gezondheid; arbeid en eerlijke handel) staan centraal bij de inmiddels bijna 40 innovatie-pilots die het Platform financieel ondersteunt.

De Bruijn vervolgt: "Verduurzaming is een continu proces, het bedrijfsleven werkt samen met ngo's om invulling te geven aan de stappen van verduurzaming. In die innovatie-pilots zien we een steeds intensievere ketensamenwerking, en partijen definiëren steeds concreter de 'road map' van hun ambities aan de hand van die negen thema's. We zien mooie voorbeelden, bijvoorbeeld hoe Unilever met Unox rookworsten in samenwerking met varkenshouders en het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming stappen zet. Maar ook FrieslandCampina, dat met het totale ledenbestand van melkveehouders zo'n road map definieert, en in 2012 gaat operationaliseren. Zo hebben we talrijke voorbeelden bij grote en bij MKB-bedrijven. De bekendheid van dit soort succesvolle keteninitiatieven moet verbeteren, daar ligt voor ons als Platform en voor onze partners absoluut een taak."

In 2011 is er hard gewerkt aan ISVV (Informatie Systeem Verduurzaming Voedsel): een ketenbreed systeem om aan de hand van de negen thema's van verduurzaming inzicht te geven aan bedrijven en consumenten wat bedrijven doen aan verduurzaming. Wij zullen begin 2012 het nieuwe systeem introduceren. Nederland is als eerste land in Europa ketenbreed en met bestuurlijk commitment van alle branches zo'n systeem aan het opzetten."

Bijzonder aan de samenwerking is de ketenbrede benadering van verduurzaming. De Bruijn noemt het uniek dat alle schakels (van boeren en tuinders tot en met verwerkende industrie, supermarkten, horeca-ondernemers en cateraars) in de keten gezamenlijk aan verduurzaming werken. De activiteiten van het Platform sluiten daarbij naadloos aan bij de uitgangspunten van het Topsectorenbeleid. De Bruijn prijst de deelnemende partijen voor de positieve rol die zij spelen.
Publicatiedatum: