
Abonneren
Vacatures
- Leidinggevende snijderij
- Fruitteler / gewasverzorger boomkwekerij
- Teeltspecialist
- Accountmanager
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
Top 5 - gisteren
- "Ik kijk nu volledig anders tegen een zak sesamzaad aan"
- "Met drie-eenheid soda, groene zeep en schoonmaakazijn kan je alle schoonmaakklussen aan"
- "Meer wederzijds begrip Tweede Kamerleden in voedseldebat na filmvertoning"
- Omschakeling van biologisch legpluimvee naar scharrel of vrije uitloop moet gemeld worden bij Skal en COKZ
- Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen bekend
Top 5 - afgelopen week
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
Ketensamenwerking belangrijk bij verduurzaming
In een reactie spraken de Kamerleden zich positief uit over de verduurzamingsstappen die het Nederlandse bedrijfsleven zet. Ook hechten zij belang aan de rol die het Platform Verduurzaming Voedsel vervult. Volgens de aanwezige Kamerleden is Nederland op de goede weg waar het verduurzaming betreft.
In zijn toespraak tijdens het 'Duurzaam Diner' in Den Haag memoreerde Platform-voorzitter Wouter de Bruijn dat 'verduurzaming' in het bedrijfsleven business-as-usual is geworden, ondanks economisch moeilijke tijden: "Verduurzaming is vooral een kans om grondstofstromen te borgen, de kwaliteit te verhogen, kostenefficiëntie door te voeren en transparantie te vergroten."
De belangrijkste activiteiten van het Platform zijn de innovatie-pilots en het Informatie Systeem Verduurzaming Voedsel. Negen thema's (water & bodem; energie; emissies naar de lucht en broeikasgassen; biodiversiteit; reststromen; transport; dierenwelzijn en – gezondheid; arbeid en eerlijke handel) staan centraal bij de inmiddels bijna 40 innovatie-pilots die het Platform financieel ondersteunt.
De Bruijn vervolgt: "Verduurzaming is een continu proces, het bedrijfsleven werkt samen met ngo's om invulling te geven aan de stappen van verduurzaming. In die innovatie-pilots zien we een steeds intensievere ketensamenwerking, en partijen definiëren steeds concreter de 'road map' van hun ambities aan de hand van die negen thema's. We zien mooie voorbeelden, bijvoorbeeld hoe Unilever met Unox rookworsten in samenwerking met varkenshouders en het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming stappen zet. Maar ook FrieslandCampina, dat met het totale ledenbestand van melkveehouders zo'n road map definieert, en in 2012 gaat operationaliseren. Zo hebben we talrijke voorbeelden bij grote en bij MKB-bedrijven. De bekendheid van dit soort succesvolle keteninitiatieven moet verbeteren, daar ligt voor ons als Platform en voor onze partners absoluut een taak."
In 2011 is er hard gewerkt aan ISVV (Informatie Systeem Verduurzaming Voedsel): een ketenbreed systeem om aan de hand van de negen thema's van verduurzaming inzicht te geven aan bedrijven en consumenten wat bedrijven doen aan verduurzaming. Wij zullen begin 2012 het nieuwe systeem introduceren. Nederland is als eerste land in Europa ketenbreed en met bestuurlijk commitment van alle branches zo'n systeem aan het opzetten."
Bijzonder aan de samenwerking is de ketenbrede benadering van verduurzaming. De Bruijn noemt het uniek dat alle schakels (van boeren en tuinders tot en met verwerkende industrie, supermarkten, horeca-ondernemers en cateraars) in de keten gezamenlijk aan verduurzaming werken. De activiteiten van het Platform sluiten daarbij naadloos aan bij de uitgangspunten van het Topsectorenbeleid. De Bruijn prijst de deelnemende partijen voor de positieve rol die zij spelen.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-24 Uit de oude doos: Renno van Dijk van Berrico
- 2023-03-24 Na 10 jaar geeft Leen Laenens de fakkel als Velt-voorzitter door aan Paul Ongenaert
- 2023-03-24 ZO Schoon winnaar DS Smith Duurzaamheid Award
- 2023-03-23 ABZ De Samenwerking sluit bewogen jaar naar volle tevredenheid af
- 2023-03-23 Lies Goezinne volgt Marc Estourgie op als Managing Director Benelux van Holland & Barrett
- 2023-03-22 Biologische tuinbouwbedrijven met bijzondere toegevoegde waarde
- 2023-03-17 12,5 jaar Biojournaal - terugblik op de eerste publicatieweek
- 2023-03-17 BD-Totaal bestaat vandaag 30 jaar
- 2023-03-17 Koninklijke Paardekooper Group benoemt nieuwe CEO
- 2023-03-17 Jan Derck van Karnebeek is nieuwe CEO van FrieslandCampina
- 2023-03-16 Nenco Food Group neemt Glutenvrij Reform Le Poole over
- 2023-03-16 Nieuwe bio-winkel, lichte ontmoetingsplek
- 2023-03-15 ACM in jaarverslag: "Markten werken niet vanzelf goed"
- 2023-03-15 BDV kiest Johann Tappeiner als nieuw erebestuurslid
- 2023-03-15 Bas Rüter van Rabobank naar Stichting Landschap Noord-Holland
- 2023-03-15 Oogst haalt ruim 50.000 euro op tijdens tweede succesvolle crowdfunding
- 2023-03-14 Minister Adema bezoekt Enza Zaden en maakt kennis met groenteveredelingssector
- 2023-03-14 Land van Ons-oprichter Franke Remerie neemt time-out, Janneke Hoekstra pakt over
- 2023-03-14 Uitbreiding distributiecentrum Bergfood
- 2023-03-09 Freshclusive opent binnen jaar na start nieuwbouw in Aalsmeer