Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BioForum coördineert crisisbeheer Italiaanse fraudezaak in België

Tholen - De Belgische koepel- en ketenorganisatie BioForum heeft vorige week al op de eigen website gereageerd op de mogelijke fraude in Italië. De organisatie gaf aan tevreden te zijn over het kordate ingrijpen. Directrice Leen Laenens bevestigt dit nogmaals. "Het is goed dat er op deze manier opgetreden is. Het is belangrijk om de fraude niet alleen boven water te krijgen, maar ook juridisch streng op te treden." Leen geeft aan dat België volgens haar één van de strengste controlesystemen van Europa heeft. "Dat werpt echt zijn vruchten af."

"Omdat België vier erkende controleorganisaties rijk is, is een snelle afstemming essentieel in zulke situaties. Deze vier zijn allemaal als controleorganisatie geaccrediteerd door Belac, de Belgische accreditatiecommissie. Nadat het bericht uit Italië ons ter oren is gekomen nodigde de kabinetschef van de Minister van Landbouw hen uit voor overleg, samen met de vertegenwoordigers van de sector."

"Er werd beslist dat de coördinatie verder door mij wordt opgenomen. Alle belanghebbenden worden volledig geïnformeerd over de ontwikkelingen in de zaak."

De vier controleorganisaties onderzoeken op dit moment of er producten van de betreffende Italiaanse leveranciers op de Belgische markt terecht zijn gekomen. Volgens Leen is het vooral een lastige situatie omdat de frauduleuze handelingen dateren van de periode 2007-2010. Wij willen nu uitsluitsel of er nadien nog onterecht gecertificeerde bio-producten op de markt zijn gekomen."

Monitoringssysteem

Er werd recent een akkoord bereikt door BioForum en de overheid om de ontwikkeling van een databeheersysteem te onderzoeken. Hierin zou alle informatie over onregelmatigheden in de bio gecentraliseerd moeten worden. Daarmee zullen verdachte gegevens en overtredingen nog sneller op te sporen zijn.

"Het is nu vaak lastig om dit snel te traceren. Een dergelijk systeem moet dit oplossen. Ook in Italië is de sector hier al langer vragende partij. Tevens hebben andere Europese landen dit aangegeven. De volgende stap is een monitoringssysteem op Europees niveau. Dit zal een onderdeel zijn van de bespreking op de volgende SCOF-vergadering*, waar België en verschillende andere lidstaten de agendering van de opvolging van deze fraudezaak gevraagd hebben."
 
Voor meer informatie: [email protected]

* SCOF: Standing Comite Organic Farming