Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ondernemers delen ervaringen met kleinschalig wonen op zorgboerderijen

Je zet de stap niet zomaar: als zorgboer ook woonplekken op je boerderij aanbieden aan cliƫnten. Toch maakt een groeiend aantal boeren ruimte vrij om mensen met een zorgvraag tijdelijk of voor lange tijd op het erf te laten wonen. In de publicatie 'Beschermd Buitenleven' vertellen vijf zorgboeren over hun ervaringen. De rode draad door hun verhalen: het vraagt vaak een lange adem om deze vorm van zorg te realiseren, maar het schenkt veel voldoening.

De Fochtel, Hesselshoeve, Juutsom, De Mare (Skal-gecertificeerd in Westervelde) en De Witte Hoeve: het zijn de namen van zorgboerderijen die ieder op geheel eigen wijze kleinschalig wonen aanbieden aan mensen uit verschillende doelgroepen. Het ene boerengezin verwelkomt jongeren met problemen, de ander biedt een thuis aan mensen met een verstandelijke beperking of aan ouderen met dementie.

Onderzoeker Reina Ferwerda van Wageningen UR Livestock Research ging samen met collega's van andere Wageningen UR onderdelen op verzoek van de Taskforce Multifunctionele Landbouw na wat er bij komt kijken om deze intensieve vorm van zorgboeren tot een succes te maken. In het boek 'Beschermd buitenleven' zijn de verhalen van de zorgboeren opgetekend. Andere (zorg)boeren met plannen voor woon-zorg kunnen er hun voordeel mee doen.

Motivatie is alles

De vijf ondernemers geven een openhartig kijkje in de keuken van hun bedrijven: welke investeringen voor verbouwingen zijn nodig? Hoe zorgen ze voor de juiste vergunningen? Welke aandacht is nodig voor de relatie met buren en de wijdere omgeving? Hoe komen ze aan goed personeel en hoe houden ze voldoende privacy voor het eigen gezin? Ze geven tips en adviezen aan anderen die erover nadenken om hetzelfde te gaan doen.

De boeren vertellen ook over hun redenen om met 'wonen' te starten. Alles staat of valt met de juiste motivatie, geven zij aan: je moet het echt willen, je doet het er niet zo maar even bij. Ze delen allemaal graag het goede van het leven op de boerderij met mensen met een zorgvraag, en zien veel van hen ook echt opbloeien.

Actuele thema's

In de publicatie is ook aandacht voor enkele belangrijke actuele thema's, zoals de financiering van de zorggelden van (potentiƫle) bewoners, de wet- en regelgeving rond 'wonen' op een agrarisch bedrijf en hoe plannen voor woon-zorg in te passen zijn in het gemeentelijke (WMO)beleid.

Het boek is te downloaden op www.multifunctionelelandbouw.nl. Een papieren exemplaar is tegen een kleine vergoeding te bestellen via www.landwerk.nl.

Voor meer informatie: Reina Ferwerda-van Zonneveld
Publicatiedatum: