Aanbevelingen en suggesties in nieuw boekje 'Spelbrekers'

Veilig speelgoed kopen, kan dat wel?

Stichting WECF presenteerde vrijdag 2 december de publicatie 'Spelbrekers'. Een onmisbaar naslagwerk voor ouders, vooral in deze decembermaand waarin de verkoop van speelgoed extreem stijgt. Spelbrekers is een uitgave naar aanleiding van de allereerste speelgoedconventie in Nederland op 10 november. Op de conventie bleek dat - ondanks de nieuwe Europese richtlijnen - zware metalen, ftalaten en broomhoudende brandvertragers nog steeds in te hoge concentraties voorkomen in speelgoed. In het boekje Spelbrekers komen ouders, speelgoedproducenten, verkopers, politici, wetenschappers en andere deskundigen aan het woord.

Schadelijke stoffen in speelgoed

Kinderen zijn een extra kwetsbare groep en komen veelvuldig en langdurig in aanraking met speelgoed. Het is daarom des te belangrijk dat kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen hierin niet voorkomen. Echter, bij recent uitgevoerde steekproeven, bleek dit wel het geval. Tijdens de speelgoedconventie van WECF bogen politici, speelgoedproducenten, wetenschappers en bezorgde ouders zich over deze problematiek. De resultaten hiervan zijn te vinden in het boekje 'Spelbrekers, Aanbevelingen en Suggesties ten aanzien van de Europese Speelgoedrichtlijn'.

Concrete tips bij aankoop

De volgende aanbevelingen kunnen helpen bij de aankoop van veilig speelgoed:
  1. Vertrouw op je neus: nare lucht of juist geparfumeerd? Niet kopen!
  2. Voel kritisch: kleverig plastic of een statische knuffel? Niet goed!
  3. Raadpleeg de speelgoedtests van bijvoorbeeld Stiftung Warentest.
  4. Kies voor kwaliteitsspeelgoed bij een bekende winkel.
  5. Vermijd make-upsetjes en accessoires: deze vallen niet onder de speelgoedrichtlijn.

Kinderen verdienen 'Een Veilig Nest'

WECF (Women in Europe for a Common Future) werkt hard aan een gezond leefmilieu voor iedereen. Eén van hun projecten, Een Veilig Nest, is speciaal gericht op het creëren van een veilige omgeving voor baby's en jonge kinderen. Maar ook al tijdens de zwangerschap kan blootstelling aan gevaarlijke stoffen negatieve gevolgen hebben. Een Veilig Nest voorziet ouders van duidelijke informatie, doet onderzoek en werkt aan een eigen keurmerk.

Meer informatie over de publiciatie Spelbrekers op www.eenveilignest.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven