Bionext roept op om 'blaadje' breder bekend te maken

Nieuw Europees bio-keurmerk wint terrein in de schappen

Het nieuwe Europese keurmerk voor biologische producten (EU-blaadje met twaalf sterren, in groen of zwart-wit) verschijnt op steeds meer verpakkingen. Bij de consument is het keurmerk echter nog betrekkelijk onbekend. Bionext roept producenten en retailers op om het 'blaadje' breder bekend te maken.

Bavo van den Idsert, directeur Bionext: "We zien nu al verpakkingen in de schappen liggen waarop alléén het Europese Bio-keurmerk staat. Een producent is namelijk verplicht om dat keurmerk op nieuwe verpakkingen te zetten en mág daarnaast ook nog het EKO-keurmerk voeren. Daarom willen wij er voor zorgen dat de bekendheid van het Europese keurmerk snel op peil komt. Het blaadje garandeert net als het EKO-keurmerk dat de regels van biologische landbouw en verwerking zijn nageleefd."

Als de bekendheid van het keurmerk groter wordt, hebben ondernemers daar ook baat bij. Van den Idsert: "Als een supermarkt zich wil profileren met biologisch, is het goed een handreiking aan de consument te geven wat biologisch is en wat niet. Het Europees Bio-keurmerk is daarbij een belangrijk hulpmiddel."

Peiling

Bionext heeft de bekendheid van het keurmerk gepeild onder deelnemers aan een landelijke spaaractie (Proef de Aandacht, win een biologisch diner). Maar liefst 627 mensen vulden de enquête in. Zelfs in deze doelgroep met mensen die vaak biologisch kopen, bleek dat circa 30 procent van de respondenten het nieuwe Europese Bio-keurmerk nog niet kende. (Ter vergelijking: in deze groep heeft het EKO-keurmerk een bekendheid van ruim 95 procent) Van de respondenten zegt 40 procent er nu beter op te letten. Eenderde van de respondenten heeft mensen in zijn of haar omgeving erop geattendeerd.

Geleidelijke invoering

Het Europese Bio-keurmerk wordt sinds 2010 geleidelijk ingevoerd. Vanaf juli 2012 moet het blaadje op alle voorverpakte biologische voedingsmiddelen staan in de Europese Unie. Als het Europese Bio-keurmerk gebruikt wordt, moet ook vermeld worden waar de agrarische grondstoffen vandaan komen.

Op den duur zal het nieuwe Europese Bio-keurmerk de keurmerken van de 27 lidstaten overbodig maken die dezelfde kwaliteit garanderen. Dit is overzichtelijker voor de consument en praktisch voor het handelsverkeer.

Controle, voorlichting

In Nederland controleert de organisatie Skal of producten daadwerkelijk biologisch zijn. Skal is door de overheid aangewezen om deze taak uit te voeren. Bionext zorgt voor de voorlichting over het nieuwe Europese Bio-keurmerk, met steun van het ministerie van EL&I. Zo konden consumenten tijdens de najaarscampagne 'Proef de Aandacht' een biologisch diner winnen voor tien personen als zij een volle spaarkaart met de Europese keurmerkjes instuurden.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.