"Kalamata beste streek voor zwarte olijven"

Biolive: luxe borrelproducten uit Griekenland

Tholen - Sinds vorig jaar liggen de Griekse verse bio-olijven en delicatessen van Biolive in natuurvoedingswinkels in heel Nederland. Edwin van Dongen besloot de sprong samen met zijn overbuurman Rigaz Hartman te wagen. "Dit was een vrij logische stap. Ik ben zelf half-Grieks en kende al de nodige olijventelers. Mijn familie heeft ook veel bomen in bezit", licht Rigaz toe.


Rigaz Hartman en Edwin van Dongen

In de loop van de tijd heeft hij verschillende boeren overtuigd om voor bio te gaan. Rigaz benadrukt dat Biolive een goede kwaliteit kan garanderen omdat ze de telers allemaal persoonlijk kennen. Griekse olijven zijn volgens hem sowieso de beste tafelolijven. "De goede omstandigheden proef je echt terug in de olijven."

Griekse olijven

De zwarte Kalamata-olijven komen uit het gelijknamige gebied in Zuid-Griekenland. "Deze zijn natuurlijk gerijpt. Kalamata is de beste streek voor dit ras, deze zijn echt beroemd." De groene olijven importeert Biolive uit de Griekse regio Volos. Rigaz benadrukt dat de groene olijven uit de ene streek lekkerder zijn dan in de andere. "Deze zijn vaak niet doorgerijpt. Toch is dit vaak ook een kwestie van smaak." Hij legt ook nog uit dat de reguliere zwarte olijven vaak eigenlijk allemaal groen zijn. "Deze 'verven' ze zwart tijdens het oxidatieproces."


De Kalamata-olijven komen uit een meer zuidelijk gelegen regio van Griekenland. Het gebied waar de groene olijven geteeld worden is wat noordelijker te vinden.

Luxe borrelproducten

Biolive levert luxe borrelproducten. Naast verse olijven zijn er ook tapenades verkrijgbaar. Deze zijn zo puur mogelijk. Het zijn geperste olijven, waaraan kruiden en olie toegevoegd worden. In de toekomst komen er nog meer mediterrane specialiteiten bij.

De verse olijven in de plastic bakjes zijn gekruid met mediterrane kruiden. "Hierdoor komt de smaak van de olijven nog beter tot zijn recht. Want de smaak is toch het belangrijkste." Ook de versheid is volgens Rigaz essentieel voor de smaak. "Door pasteuriseren gaat een deel van de smaak verloren." Hij geeft aan dat de potjes echt een erfenis van vroeger is. "Gelukkig is dat al aan het veranderen."


Net geplukte olijven

Toelichting aan winkeliers

Door de effici├źnte werkwijze houdt Biolive de prijs zo laag mogelijk. "Wij kopen de olijven bij de teler, verpakken ze en leveren het aan de biologische groothandels." Rigaz en Edwin ondersteunen het product onder meer met toelichting voor de winkelier. Proeverijen doet Biolive niet. "Zet gewoon een bakje open, en laat klanten dan zelf proeven. Dat werkt echt het beste."

De mannen van Biolive zijn nu anderhalf jaar bezig en tevreden met waar het product nu staat. "Vooral in het middensegment van de winkels is de vraag groot."Voor meer informatie:

Rigaz Hartman en Edwin van Dongen
Biolive BV
Korte Boslaan 6
3722 BB Bilthoven
biolive@live.nl
www.biolive.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.