Het geheim van de slager
Deels vanuit persoonlijke motieven en deels vanuit zijn inzichten die hij als biologische boer in Noord-Brabant opdeed, ontwikkelde Jaap het concept van De Vegetarische Slager. De lupineboon is het geheim achter de vleesvervangende producten. Het zit boordevol eiwitten, is rijk aan vezels en heeft een laag vetgehalte. Ideaal dus om gerechten te maken die op vlees lijken, maar alle gezondheids- en milieunadelen van vlees niet kennen. En het wordt ook nog eens in Nederland verbouwd."Lupine is eigenlijk een oud product," vertelt Jaap Korteweg. Vroeger werd het verbouwd als veevoer, maar het is verdwenen door het gebruik van kunstmest. Met onze vleesvervangende producten hebben we lupine als het ware herontdekt."
Vegetarische vleeseters?
Van luxe- naar mainstreamproduct. Dat is wat Jaap Korteweg graag wil. In 2010 startte hij dan ook niet voor niets tegelijkertijd een winkel, een webwinkel en een groothandel. Want de vleesvervangers moeten voor een zo groot mogelijk publiek beschikbaar zijn. Des te hoger het bereik, des te lager de prijs en toegankelijker het product.Daarnaast richt Jaap Korteweg zich niet alleen op vegetariërs, maar juist ook op de vleeseters. En de vleesetende consument is absoluut een kritische consument. Smaak en beleving, dat is waar het bij deze groep om draait.
100% biologisch nog lastig
Jaap Korteweg ziet graag dat zijn totale assortiment het biologische certificaat draagt. Dit lijkt gemakkelijker gezegd, dan gedaan. Het gaat hier om samengestelde producten. Is bijvoorbeeld iets in de verpakking niet biologisch afbreekbaar, dan mag de vleesvervanger niet onder de biologische noemer verkocht worden. Ongeveer een derde van het assortiment van is nu biologisch.Bron: MVO Nederland