Vanaf 1 december mag het additief steviolglycoside gebruikt worden in niet-biologische voeding. Steviolglycosiden zijn enkel toegelaten in bepaalde voedselgroepen zoals gearomatiseerde niet-alcoholische dranken, bier, consumptie-ijs, groenten- en fruitbereidingen, confituur, chocolade, snoepgoed, kauwgom, ontbijtgranen, desserten, sauzen, voedingssupplementen en tafelzoetstoffen. Bovendien is de toelating vaak beperkt tot de lightproducten en producten zonder toegevoegde suikers. Ten slotte zijn er ook maximumgehaltes voor steviolglycosiden in voedingsmiddelen bepaald. Meer info over het gebruik van steviolglycosiden als zoetstof in gangbare voeding, is hier te vinden.
Steviolglycosiden worden geëxtraheerd uit de blaadjes van de 'Stevia rebaudiana Bertoni', ook gekend als de steviaplant. Een tweede verordening met de specificaties over de productiemethode en zuiverheidscriteria zal binnenkort gepubliceerd worden.
Steviolglycosiden mogen niet gebruikt worden in biologische voeding, het steviolglycoside is immers erkend als een additief met als nummer E960. Additieven kunnen niet gebruikt worden in biologische voeding, tenzij ze als uitzondering opgenomen zijn in de positieve lijst in bijlage bij de wetgeving. E960 is dat niet. Dus ook als de steviolglycosiden geëxtraheerd worden uit biologische stevia mag dit niet gebruikt worden.
De steviaplant als dusdanig of als poeder van de gedroogde bladeren mag NIET gebruikt worden in voeding, niet in biologische maar ook niet in gangbare voeding. De plant Stevia rebaudiana Bertoni wordt momenteel beschouwd als een niet toegelaten nieuw voedingsmiddel (novel food) en mag dus niet toegevoegd worden aan voedingsmiddelen (niet als zodanig, ook niet in poedervorm. Volgens de novel food regelgeving moet eerst afdoende bewezen worden dat de producten wel degelijk veilig zijn voor menselijke consumptie. De evaluatieprocedure in het kader van verordening (EG) Nr. 258/97 betreffende nieuwe voedingsmiddelen en nieuwe voedselingrediënten loopt nog steeds omdat de aanvrager nog niet voldoende toxicologische gegevens kon voorleggen die de veiligheid van deze producten aantonen.
Toch zijn er ook in België bio-producten op de markt waarbij stevia gebruikt worden; dit wordt ook zo vermeld op de verpakking. Het gaat dan over het gebruik van stevia-extracten. Deze extracten worden verkregen uit de steviaplant door een complex proces. Ze zijn zowel wat betreft zoetkracht en sensorische eigenschappen niet vergelijkbaar met het additief E960. Volgens de informatie die wij van de bevoegde overheid in België ontvingen, vallen ook deze extracten in België onder de Novel Food wetgeving en mogen ze niet gebruikt worden.
In Duitsland werd daarover anders beslist: een rechtbank uit München, Verwaltungsgericht München, oordeelde dat de stevia-extracten geen novel food zijn, aangezien ze al in de Europese Unie werden geconsumeerd voor 1997. En laat dit nu net de richtlijn zijn die bepaald of een product al dan niet een 'novel food' is.
Momenteel is de situatie voor het additief en voor de plant zelf uitgeklaard, maar voor extracten erg onduidelijk. Het is niet logisch dat Duitsland en België verschillend antwoorden op de vraag of de extracten in de Europese unie reeds geconsumeerd werden.
BioForum kaartte deze zaak aan bij de bevoegde overheid (Federale Overheidsdienst Volksgezondheid) en verwacht een definitief antwoord. Pas dan weten we of deze Duitse producten ook hier mogen verkocht worden en of verwerkers in België deze stevia-extracten mogen gebruiken.
Bron: BioForum
Abonneren
Vacatures
BioForum over stevia: additieven en plant niet toegelaten in bio, extracten nog onduidelijk
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-29 Odin bestaat 40 jaar
- 2023-09-28 Spaans- en Engelstalig Primeur-beursmagazine Fruit Attraction nu online te lezen
- 2023-09-28 Leerlingen vrije school logeren tijdens kennismakingsdagen op De Zonnehorst
- 2023-09-26 Motivatieprijs van Holland Pharma voor TerraSana
- 2023-09-22 Rigoni di Asiago neemt meerderheidsbelang in Ambrosiae
- 2023-09-22 Bram Moeskops treedt aan als directeur van FiBL Europa
- 2023-09-21 Pit&Pit breidt uit naar Duitsland
- 2023-09-19 Tuin de Es krijgt het Groene Lintje
- 2023-09-19 Zonnecarport met dubbelfunctie op Landgoed de Olmenhorst
- 2023-09-18 Bioboerderij 't Schop viert Eeuwfeest met honderden bezoekers
- 2023-09-15 Organic Flavour Company neemt Teamasters over
- 2023-09-12 Uit de oude doos: Volkert Engelsman van Eosta
- 2023-09-11 Nieuw veiligheidsplan na brand in Grasdrogerij Hartog in Lambertschaag
- 2023-09-11 Swinkels Family Brewers uitgeroepen tot 'Sustainable brewery of the year'
- 2023-09-11 "Kwaliteit is absoluut niet zwart-wit"
- 2023-09-11 Biokaas Kinderdijk in Alblasserdam gaat door na faillissement
- 2023-09-06 Duurzame Sealife - Onderwater Wereld speelgoedset verkozen tot Speelgoed van het Jaar
- 2023-09-06 Ook Italiaans bedrijf finalist in categorie "Beste bio-teler"
- 2023-09-05 ABZ De Samenwerking en Klein Hekkelder samen verder
- 2023-09-05 Grasdrogerij Hartog wederom getroffen door brand