Aanbod biologische en fairtrade producten in Culemborgse supermarkten gestegen

Vrijwilligers van Milieudefensie en de werkgroep fairtrade gemeente Culemborg werkten afgelopen september mee aan de landelijke 'EKO-telling'. Een handige manier om het aanbod biologisch en fairtrade bij supermarkten te peilen.

Culemborgse supermarkten doen het met biologische producten veel beter dan een jaar geleden: ze bieden een aanbod van 808 soorten tegen 572 in 2010. Het aantal fairtrade producten in onze stad is met een sprong gestegen van 159 in 2010 naar 273 nu. Een goede ontwikkeling voor de producenten in ontwikkelingslanden. Hoewel op een derde plaats, blijft Albert Heijn als derde staan op hetzelfde niveau als vorig jaar. Het bio-assortiment van Lidl is verviervoudigd. Aldi blijft mager staan op één product. De andere supermarktketens maken een duidelijker keus, waarbij huismerken zoals thee en ook versproducten een belangrijke rol zijn gaan spelen.

Boven landelijk gemiddelde

Coop, Plus Parijsch en AH Culemborg hebben meer bio-aanbod dan het landelijk gemiddelde van 116 producten per winkel. Ook op fairtrade gebied scoort Culemborg iets beter. De stijging is in Culemborg groter dan landelijk: van Eko-producten 41 procent tegen 30 procent landelijk en van het fairtrade aanbod zelfs ruim 71 procent tegen 40 procent landelijk. Deze goede Culemborgse score is ongetwijfeld gedeeltelijk veroorzaakt door de activiteiten van de Werkgroep Fairtrade Gemeente.

Veertiende onderzoek

Milieudefensie houdt de Eko-tellingen al voor het veertiende jaar. In Culemborg is dit nu de achtste keer. Natuurwinkel Naturijn is niet meegeteld, omdat zij gespecialiseerd is in biologische producten. Een mooi voorbeeld voor juist supermarkten om meer maatschappelijk verantwoorde producten aan te bieden.

Kies bewust

Tellers van Milieudefensie en de Werkgroep Fairtrade Gemeente dagen de Culemborgse consument uit om vaker een bewuste keus te maken. In praktisch alle supermarkten nemen de mogelijkheden toe. Op de website van Milieudefensie Culemborg zijn alle telresultaten sinds 2006 te vinden.

Bron: Culemborgse Courant

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven