Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Wil de passie van de wijnboeren doorgeven"

Honderden biologische wijnen bij Coenecoop

Tholen - Richard van der Linden werkt sinds juli voor Coenecoop Wine Traders. Coenecoop focust op biologische wijnen. Hiermee is een hele nieuwe wereld voor hem open gegaan. Hij heeft in korte tijd al veel waardering gekregen voor de biologische wijnboeren. "De benadering is gewoon heel anders, ze gaan echt voor kwaliteit en dit proef je terug in de wijn", vertelt Richard, die al dertien jaar werkzaam is in de wijnsector.


Grote opslagruimte in het pand

Het leukst vindt hij de kennismaking met de wijnboeren. "Ze zijn zo gepassioneerd. Ik wil deze passie ook graag doorgeven aan anderen." In de zomer heeft hij een bezoek gebracht aan de Spaanse Cava-producent Savia Viva. Tijdens een uitgebreide rondleiding werd een beeld geschetst van de werkwijze. "Hij beschikt over 600 hectare, maar slechts 60 hectare daarvan is toegewijd aan de wijnbouw. De rest van het land wordt gebruikt om een optimale biodiversiteit te creëren. Diverse bloemsoorten en eigen bijen zorgen voor evenwicht."


Richard bij één van de kasten die vol staan met wijn op het kantoor in Waddinxveen

Honderden bio-wijnen

Coenecoop is sinds vijf/zes jaar voornamelijk op biologisch gefocust. Er zijn inmiddels tussen de 500 en 750 biologische wijnen verkrijgbaar. Deze worden van over de hele wereld geïmporteerd. "Overal waar wijn verkrijgbaar en verhandelbaar is, doen wij zaken. Ook in niet zo voor de hand liggende landen dus."

Volgens Richard doen vooral de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië en Chili het momenteel erg goed. "Zij profiteren van een uitstekend klimaat voor wijnbouw. En Frankrijk blijft natuurlijk de bakermat van de wijnen." Ook in Italië is de biologische wijnbouw in opkomst. "Mensen ontdekken het daar. Het product past ook goed bij het land. De Italianen gaan voor heel pure producten en het smaakgehalte moet heel bijzonder zijn."


Bijzondere wijnen

Populair zijn de wijnen van Stellar Winery. Zij zijn onlangs van Max Havelaar overgestapt naar 'Fair for life'. "Dit wordt goed opgepakt", geeft Richard aan. Hij is ook onder de indruk van de Chileense wijn Coyam van BD-wijngaard Emiliana. "Deze scoort 90 punten (wine spectator augustus 2011), het is een waanzinnig goede wijn. Hij is verfijnd en elegant. Daar komt bij dat Emiliana echt een inspirerend bedrijf is, waar zo duurzaam mogelijk gewerkt wordt (zie foto rechts). Mensen van over de hele wereld willen met eigen ogen zien hoe zij werken."

Voor meer informatie:

Richard van der Linden
Coenecoop Wine Traders
Exportweg 10
2742 RC Waddinxveen
0180 635123
[email protected]
www.coenecoop.com