Onder het mom van 'Wie gesund ist Salat wirklich?' ging de Duitse sterrenkok Björn Freitag op onderzoek uit. Hij heeft monsters van conventionele en biologische sla daarom laten onderzoeken op pesticiden, bacteriën en schimmels. De kok kocht ook wat kant-en-klare salades. Bij Alnatura in Keulen haalde hij biologische salades. Daar merkte hij op dat de biologische sla een stuk duurder is. Maar of dit het waard is en ook daadwerkelijk gezonder is?
In eerste instantie merkt de kok al op dat de biologische kropsla meer beschadigingen had, waardoor deze er niet zo fris uit zag. In het vervolg van de aflevering gaat hij zelfs naar het hoofdkantoor van Alnatura. Dit om persoonlijk te vragen waarom de bio-sla die hij gekocht heeft uit Italië afkomstig is. Na lang proberen kwam het antwoord dat slechts vijftig procent van de benodigde biologische sla in Duitsland geteeld kan worden.
Vanaf 34:45 in de aflevering komt de biologische teelt aan bod en wordt het vraagstuk over de pesticiden beantwoord. De biologische sla scoort over het algemeen beter dan de de conventionele tegenhanger. Alleen in de kant-en-klare bio-salade trof hij iets verontrustends aan. Hierin werd namelijk schimmel aangetroffen. Het bacteriële gehalte bleef onder de limiet, maar er werd een waarschuwing gegeven over het schimmelgehalte
Freitag legt dit feit vervolgens bij de leverancier neer. Deze reageert met de opmerking dat de betreffende sla waarschijnlijk niet goed gekoeld is. Ze hebben de filiaalleider hier op gewezen. En hij krijgt antwoord op zijn vraag over de geïmporteerde sla: Deze wordt deels geïmporteerd om een jaarronde levering te garanderen.
De volledige aflevering is hier te bekijken.
Abonneren
Vacatures
'Der Vorkoster' gaat op onderzoek uit
Sla gezond?
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-22 Moestuinconcept onder glas groeit: bio-tomatenkwekerij omgebouwd
- 2023-09-22 "1 op de 4 mensen die gezond eet, verpest het met verkeerde tussendoortjes"
- 2023-09-22 Vraag naar biologische Libanese appelen en noten hoger dan aanbod
- 2023-09-21 Draag een boer aan voor de Gouden Leeuwerik 2023
- 2023-09-20 "Consument selectiever in kopen gesneden groenten en fruit"
- 2023-09-20 "Er is in Vlaanderen zeker nog potentieel voor duurzame en biologische foodboxen"
- 2023-09-20 Nieuwe versie eliminatiescenario ToBRFV in biologische teelt
- 2023-09-19 "Osteen mango’s zijn bijna op"
- 2023-09-19 "Bijna elk Oekraïens gezin op het platteland heeft wel enkele Juglans Regia bomen in de tuin staan"
- 2023-09-18 "Zonnepanelen op waterbassin is zinnig gebruik van de ruimte"
- 2023-09-18 Ruim 1 op de 3 Nederlandse volwassenen wil gezonder eten
- 2023-09-18 Ekovrienden mogen een kijkje nemen in de boomgaard van Maaike Bischot
- 2023-09-15 Petitie 'Red de Nederlandse appel' gestart
- 2023-09-15 "Biologisch loont, maar afzet is grootste uitdaging"
- 2023-09-15 "Geen overvloed, maar tekort aan blauwe bessen"
- 2023-09-15 Nieuwe lijn vers gesneden kruiden onder Vitalicious BIO-Organic label
- 2023-09-14 Dit zijn de highlights van de Open Field Demo Organic
- 2023-09-14 Bijzondere temperatuurschommelingen vragen om meer flexibiliteit binnen de keten
- 2023-09-14 "Vanaf 1 oktober gaat het eerste halffabricaat van halve en blokjes Hokkaido wintersquash-pompoen met schil de deur uit"
- 2023-09-13 "Snijderijen en horecagroothandels pakken Violetti goed op, alleen Nederlandse retail hapt nog niet toe"