Cattle Cabin biedt beschutting voor grote grazers in natuurgebieden

Peter Cootjans van SCX Solar in Someren en Leo Moonen in Nederweert hebben samen met ingenieurs van TMC in Eindhoven de Cattle Cabin ontwikkeld. Het is een V-vormige dakconstructie op gebogen poten die beschutting biedt aan dieren. Het dak ligt vol met zonnecellen die een ventilatiesysteem in werking houden waarmee een laag van 70 centimeter houtsnippers op de bodem wordt gedroogd. Dit beperkt de uitstoot van ammoniak met 80 procent. De ontwikkelaars zien kansen voor de Cattle Cabin als beschutting voor grote grazers in natuurgebieden. Daarnaast zouden ook veehouders er gebruik van kunnen maken.

Leo Moonen is bij het project betrokken vanuit de stichting Limousin Regionaal. De stichting heeft 1600 runderen lopen op 1300 hectare natuurgebied in Limburg en Zuidoost-Brabant. De Limousin runderen zijn effectieve bestrijders van het ongewenste pijpenstrootje gras efficiënt in heidegebieden. Naast natuurbegrazing wil de stichting biologisch rundvlees produceren. De Cattle Cabin is van waarde om het welzijn van de dieren het jaar rond te waarborgen.

De stichting wil binnen vijf jaar 12 tot 15 Cattle Cabins in de natuurgebieden hebben staan. Daarnaast rekent Cootjans er ook op dat andere veehouders belangstelling hebben. "De zonnepanelen leveren 9000 kilowattuur per jaar op. Daar kan bijvoorbeeld een mobiele melkrobot op draaien. Op die manier kan met één investering aan meer milieudoelstellingen tegelijk worden voldaan."

Bron: Groene Ruimte

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven