Bewortelingsintensiteit bij Engels raaigras te verbeteren door rassenkeuze

Aangescherpte bemestingsnormen en veranderende klimaatomstandigheden maken de beworteling van gras nog belangrijker om de beschikbare mineralen en het water beter te benutten. In het Kaderrichtlijn Water-project 'Dieper wortelen, beter benutten, minder verliezen' onderzoeken Wageningen UR Livestock Research en het Louis Bolk Instituut het effect van graslandmanagement op bewortelingsparameters van grasland. Een van de onderzochte managementaspecten is het raseffect binnen Engels raaigras.

Metingen aan de verschillende worteleigenschappen van Engels raaigras zijn gedaan in een voormalige rassenproef op een enkeerdgrond (omgeving Ommen), waarin ruim vijftig rassen in vier herhalingen waren ingezaaid. Na inzaai (voorjaar 2005) is het perceel onder maaibeheer geweest van de veehouder. De opbrengsten per snede zijn tussen 2006 en 2008 gemeten. Op grond van de opbrengstgegevens en de expertise van de rassenonderzoekers is een selectie van acht rassen gemaakt die verschillend waren in de kenmerken als 'ploïdie', 'jaarproductie' en 'vroegheid van productie'.
In oktober 2010 zijn naast de maximale diepte van de beworteling de volgende bewortelingsparameters op drie dieptes (0-8 cm, 8-16 cm, 16-24 cm) bepaald: wortelmassa (gram organische stof), wortellengte (cm), wortellengtedichtheid (cm/cm3), worteldiameter (mm), worteloppervlak (cm2), specifieke wortellengte (cm/g organische stof) en aandeel dunne wortels (percentage wortellengte van wortels met diameter <0,1 mm).

De conclusies zijn:

  • de wortelmassa en -lengtedichtheid van Engels raaigras zijn sterk gecorreleerd;
  • de verschillen in wortellengtedichtheid tussen rassen van Engels raaigras zijn groot;
  • hiermee is rassenkeuze een belangrijke managementtool om bewortelingsintensiteit te verbeteren;
  • in veredeling en rassenvergelijking van grassen zou hier meer aandacht voor moeten zijn;
  • in het algemeen hebben diploïde rassen een hogere wortellengtedichtheid dan tetraploïde rassen.

Voor meer informatie: Jan Visscher, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.