Joran Hoegen weer de beste Gelderse veekenner

Joran Hoegen is voor de tweede keer Gelders Kampioen veebeoordelen geworden. In de regionale wedstrijd moest hij zijn collega Herbert te Selle, beiden werken ze bij ki-service FertiPlus in Ruurlo, nog naast zich dulden. Maar in de provinciale wedstrijd leverde Hoegen een ongekende prestatie door de plaatsing van de koeien en de mondelinge toelichting hierop met het cijfer 9,5 af te sluiten. De jury, bestaande uit NRS-inspecteur Robert Overvelde en bekend Nederlands jurylid Henk Pinkert, spraken hun lof uit over zoveel veekennis. "Niet alleen de kennis over hoe een goede koe eruit ziet is belangrijk. Je moet ook de gave bezitten om deze kennis aan anderen over te brengen. En daarin is Joran Hoegen uitstekend geslaagd", aldus het commentaar van de jury.

Van een hobby je werk maken

Joran Hoegen heeft een sterke reputatie opgebouwd als een kenner van koeien. Al eerder wist hij Gelders kampioen veebeoordelen te worden. En in 2007 liet hij alle landelijke veespecialisten achter zich en won hij de titel Nederlands kampioen veebeoordelen. Inmiddels heeft hij van zijn hobby zijn beroep kunnen maken. Voor het nog jonge bedrijf VeeData, waar Hoegen de bedrijfsleider is, ontwikkelde hij een programma waardoor een boer op onafhankelijke basis zijn koeien met de meest geschikte stier kan paren. Het programma houdt rekening met de productie, inteelt, erfelijke gebreken, en is geschikt om een advies te maken, zowel op basis van de exterieur-onderbalkkenmerken als op aAa. Dit heeft betere nakomelingen en gezondere koeien tot gevolg. Dit Paringsadviesprogramma wordt in heel Oost Nederland, de Veluwe en Zuid West Friesland toegepast en de gebruikers zijn erg enthousiast. Ook andere KI-organisaties in Nederland hebben belangstelling voor dit ontwerp.

Belangstelling uit Duitsland

De bijzondere kennis die Joran Hoegen van koeien heeft is ook anderen niet ontgaan. Op verzoek van een grote Beierse ki-organisatie bouwt Hoegen momenteel aan een Fleckvieh Paringsprogramma. Deze Zuid Duitse organisatie wil haar klanten goede kruisingsproducten bezorgen. Daarvoor moeten de sterke punten van het Holsteinras en het Fleckviehras zo goed mogelijk worden samengebracht. Onlangs was Christoph Gschoderer van Bayern Genetik in Nederland om de voortgang in de ontwikkeling van het programma te bekijken. Hij was vol lof over de stand van zaken. Gschoderer omschreef het principe van goed kruisen als het bouwen van een auto. "We willen er een Porsche motor in en een Mercedes frame omheen." Volgens Hoegen gaan de specialisten komende herfst met het Fleckvieh Paringsprogramma de boer op. "Maar eerst ga ik zelf het systeem hier in de omgeving op verschillende bedrijven uitproberen. Zodat ik zeker weet dat het goed functioneert."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven