Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Brabantse bio-ondernemers maken schade op na noodweer

"Het leek wel een tornado!"

Tholen - Gisterenavond is een deel van Nederland getroffen door noodweer. Op sommige plaatsen is de stormschade enorm. Dit geldt ook voor de regio rond Vught in Noord-Brabant. Brandweer en politie kregen honderden meldingen binnen, onder meer over kapotte gasleidingen, ondergelopen straten en blikseminslagen. Een verslaggever van Omroep Brabant sprak gisterenavond van een 'oorlogsgebied'. Vandaag maken de inwoners en ondernemers in de omgeving de schade op. Ook diverse biologische bedrijven hebben schade.

Gery den Duijf spreekt van een grote ravage op Landgoed Bleijendijk in Vught. "Er zijn veel bomen omgewaaid en zelfs een stuk van de stal met ligboxen afgewaaid." Ook de oogst baart haar zorgen. "De meeste gewassen stonden er net in, vooral de zonnebloemen en het graan lijken zwaar getroffen." Ze vertelt dat er geen mensen of dieren gewond zijn geraakt. "Het was erg beangstigend, het leek wel een tornado. Zeker als je de ravage ziet."

Erwin van der Steen, van het gelijknamige wijnimportbedrijf in Vught is vanmorgen ook langs het landgoed gereden. "Het landgoed leek, voor zover ik dit kan bepalen, zwaar getroffen." Erwin geeft aan dat er in Vught diverse bomen op huizen terecht zijn gekomen. "Het ging allemaal erg snel. Het begon te onweren en toen was het binnen tien minuten raak. Dergelijk zwaar noodweer heb ik niet eerder meegemaakt. De bomen stonden helemaal scheef van de wind."

Boxtel

De oogst van biologische boerderij De Schoffel in Boxtel is gisteren gedeeltelijk verwoest. Vollegrondsteler Kees van Es vertelt dat er veel schade is. "De pompoenplanten zijn omgewaaid, ook zijn de tuinbonen en de suikermaïs zwaar beschadigd." Gisterenavond is 40 millimeter regen gevallen. "Hier zaten we een tijdje geleden op te wachten, maar de combinatie met hagel, harde wind en onweer is funest", aldus Kees.

Helvoirt

Gerrie van vleeshouderij Van den Hurk in het nabijgelegen Helvoirt kan gelukkig melden dat de schade daar relatief meevalt. "Vooral in Vught is de schade enorm. Hier valt het mee. Het vee kon allemaal gewoon naar binnen en het gras hadden we al op tijd binnengehaald." Ze geeft aan dat het maïsveld vrijwel ongeschonden is gebleven. "Dit komt omdat er geen grote hagelstenen gevallen zijn. Wel is er wat graan verloren gegaan."

In Helvoirt zit ook vof De Kerkhoeve gevestigd. Manon van Balkom geeft aan dat dit bedrijf voor zover ze wist niet veel schade geleden had. "Op het landgoed zijn wel wat bomen omgevallen, maar verder valt het mee. De dieren stonden binnen, zij waren dus goed beschut."