Halal Plus-certificaat speelt in op goede leefomstandigheden voor dieren

Islamitische consumenten vertrouwen er haast blindelings op dat halal-vlees daadwerkelijk halal is. Volgens Stichting Dier & Recht is dit vertrouwen onterecht, aangezien er nauwelijks controle plaatsvindt naar de leefomstandigheden en op het slachten van de dieren.

Bio-halal

Goede leefomstandigheden voor dieren is in de koran een belangrijke voorwaarde voor halal-vlees. In principe zijn producten uit de vleesindustrie daardoor eigenlijk niet-halal. Onder moslims groeit dit besef. Een nieuw keurmerk als Halal Plus voor biologisch halal-vlees speelt hierop in. Volgens Ali-Salah van certificeringsbedrijf Halal Correct zou halal-vlees geen certificaat mogen krijgen als de dieren onmenselijk behandeld worden en sprake is van massaproductie. "Iedere moslim die de Koran leest of naar de moskee gaat weet hier van. Je moet ze alleen wakker schudden. Moslims hebben geen idee hoe het vlees geproduceerd wordt, ze denken dat dieren vrij rondlopen."

Protest

In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten. Een nieuwe slachtmethode waarbij het dier kort na het maken van de halssnede alsnog wordt verdoofd haalt het zeer waarschijnlijk niet. Tijdens de hoorzitting woensdag hebben vertegenwoordigers van islamitische en joodse gemeenschappen fel geprotesteerd tegen de plannen om de onverdoofde slacht voor halal- en kosjer-vlees te verbieden.

Bron: Out-of-home

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven