Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bekijk uitzending Eénvandaag

Omzettingsproduct van knoflook is natuurlijk alternatief voor antibiotica

Op woensdag 18 mei wijdde Eénvandaag in haar uitzending aandacht aan een natuurlijk alternatief voor antibiotica, namelijk allicine, een omzettingsproduct van knoflook. Wageningen UR heeft ook onderzoek uitgevoerd naar een ander omzettingsproduct van knoflook, namelijk AMS, dat de gevolgen van longontsteking veroorzaakt door de bacterie App vermindert bij varkens.

Natuurlijk alternatief voor antibiotica

In de uitzending van Eénvandaag vertellen Chris Borren, biologisch pluimveehouder en Arnold van Veelen, gangbare melkveehouder, hun positieve ervaringen met allicine. Maria Groot van Wageningen UR bevestigt de werking van het middel en wijst ook op een grotere rol die natuurlijke middelen in de veeteelt kunnen spelen. Groot heeft naar aanleiding van de uitzending ook een blog geschreven waarin ze de werking van kruiden uitlegt.

Knoflook bij App

Wageningen UR heeft in opdracht van biologische varkenshouders onderzocht of het mogelijk is om in plaats van antibiotica, knoflook te gebruiken voor de bestrijding van longonsteking veroorzaakt door de bacterie Actinobacillus pleuropneumoniae (App). Hiervoor zijn experimenten uitgevoerd om het effect van Allyl Methyl Sulfide (AMS), een omzettingsproduct van knoflook op de in vitro groei van App en het effect van het voeren van gedroogd knoflook op het verloop van een infectie met App te onderzoeken. Uit de resultaten blijkt dat AMS de groei van App remt en dat het verstrekken van knoflook via het voer de gevolgen van een infectie met App vermindert. Binnenkort verschijnt een artikel in V-Focus over dit onderzoek

Werking van knoflook

In aanvulling op de uitzending van Eénvandaag gaat de omzetting naar de producten allicine en AMS als volgt: Knoflook bevat alliine. Bij het kauwen, snijden en pureren van knoflook komt het enzym allinase vrij. Dit product zet alliine binnen zes seconden om in allicine. Onder zure omstandigheden zoals in de maag en onder neutrale omstandigheden zoals in de darm is allicine stabiel. Zodra het echter in het bloed en de lever terecht komt wordt allicine omgezet in verschillende sulfide producten, waaronder AMS. AMS wordt via de longen uitgescheiden in de uitgeademde lucht.



Voor meer informatie: Maria Groot, RIKILT onderdeel van Wageningen UR; Monique Mul, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer