Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Win warmte terug uit douchewater met douche-wtw

Bij het douchen wordt gemiddeld 60-80 liter water van ongeveer 40 graden verbruikt. Dit douchewater wordt rechtstreeks afgevoerd naar onze riolering. Zonde want hiermee gaat ook veel warmte verloren. Een douche met een warmte-terugwinsysteem (wtw) laat het warme afvoerwater door een warmtewisselaar stromen, waarin de warmte vervolgens weer wordt overgedragen aan het koude water dat naar de douchemengkraan gaat. Hierdoor hoeft er minder warm water bijgemengd te worden waardoor de boiler of cv-ketel minder energie hoeft te gebruiken. Door deze restwarmte uit douchewater slim te gebruiken kunnen gezinnen veel besparen. Per persoon kan met een douchtewater-wtw ongeveer 40 euro per jaar bespaard worden. De kosten voor een douche wtw ligt tussen de 500 euro en 800 euro. En de terugverdientijd van een douche wtw is ongeveer vijf jaar.

Waarom warmte terugwinnen uit douchewater?

Het gebruiken van de restwarmte van het douchewater heeft veel voordelen. Vooral voor mensen die van douchen houden kan het gasverbruik stevig worden teruggebracht. Voor iedere douchebeurt is er maar de helft aan energie nodig. Door het benutten van de warmte uit het afvalwater bespaar je in feite iedere douchebeurt geld uit en verdien je de installatie snel terug. Natuurlijk blijft het het beste om het aantal douchemomenten te beperken en te verkorten. Daarnaast kun je met een douche-wtw de energieprestatiecoƫfficiƫnt (EPC) van je woning verlagen. De aanschaf van een douche-wtw-unit geeft een EPC verlaging van 0,05 tot 0,11.

Douchepijp-wtw

Er zijn twee soorten douche-wtw-systemen. Om te beginnen heb je de douchepijp-wtw, dit is een dubbelwandige buis die het douchewater voorverwarmd waardoor de ketel minder warmte hoeft te leveren. Het afvalwater loopt via een buis naar beneden en geeft in die tussentijd de restwarmte af aan de leiding die het douchewater met de ketel verbindt. Indien ook het water dat naar de ketel stroomt met deze restwarmte wordt voorverwarmd is de besparing maximaal. De warmtewisselaar wordt verticaal geplaatst waardoor deze alleen op een bovenverdieping kan worden toegepast. Hergebruik van douchewater kan 160 tot 200 m3 gas per jaar besparen.

Douchebak wtw

De douchebak-wtw is een warmtewisselaar die onder de douchebak is geplaatst. Daardoor kent deze veel toepassingsmogelijkheden. In tegenstelling tot de douchepijp-wtw kan deze ook op de begane grond worden geplaatst. Voordeel is dat het een douchebak en warmtewisselaar in een is wat de plaatsing vereenvoudigt. Verder is de werking hetzelfde als bij de douchepijpvariant. Het douchewater wordt voorverwarmd met behulp van de restwarmte van het afvalwater waardoor de ketel slechts de helft van haar energie hoeft te gebruiken. Voor een gemiddeld huis is de besparing ongeveer 200 m3 per jaar.

Bron: Duurzaam thuis, www.duurzaamthuis.nl
Publicatiedatum: