De biologische markt in Servië is volop in ontwikkeling. Dit trekt ook industriële producenten aan, zoals het in Belgrado gevestigde Royal Eco Food, dit bedrijf maakt biologische versies van de traditionele Servische conserven, zoals pruimen-chutney en ajvar, een paprikasaus. Hun ajvar heeft zelfs de 'Superior Taste'-onderscheiding van het International Taste and Quality Institute gewonnen. De onderneming bestaat slechts vijf jaar, toch is de verkoop zo snel gestegen dat een uitstap naar de Russische markt afgebroken moest worden, de lokale producenten konden de vraag namelijk niet meer aan. "Wat we ook exporteerden, het raakte uitverkocht", zegt Tanja Stojanovic van Royal Eco Food. De groei is dus niet zonder obstakels. "Als je een pionier bent, wordt je nu eenmaal geconfronteerd met moeilijkheden."

"In het begin moesten we bijvoorbeeld biologische tomaten importeren uit Italië omdat we hier niet voldoende leveranciers waren. Ook was het lastig om telers te overtuigen van de voordelen van omschakeling."
Inmiddels heeft het bedrijf langetermijncontracten afgesloten met koopgaranties, dit was nodig om de boeren bij het proces betrokken te krijgen, aangezien biologische productie duurder is en riskant. Voor nu ligt de focus nog op de lokale markt, maar er wordt gekeken naar expansie in de Europese Unie nu de betrekkingen met Brussel verbeteren.