Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verschillende strategieën mogelijk

Goede mogelijkheden voor fokken van hoornloze stieren

Kalveren worden in de Nederlandse melkveehouderij meestal onthoornd om verwondingen in de toekomst te voorkomen. Omdat aangeboren hoornloosheid van nature voorkomt bij rundvee, heeft Wageningen UR Livestock Research de mogelijkheden van hoornloos fokken onderzocht. Een fokprogramma blijkt goede mogelijkheden te bieden om hoornloze stieren te krijgen met een hoge fokwaarde voor melkproductie.

Er zijn vrij weinig hoornloze stieren beschikbaar voor KI. De fokwaarden van deze stieren voor melkproductie zijn nu nog laag vergeleken bij de veelgebruikte stieren in Nederland. Bij het fokken op hoornloosheid moet een balans worden gezocht tussen het verankeren van hoornloosheid in een populatie, genetische vooruitgang en minimalisatie van inteelt. Het risico van inteelt is beheersbaar. Alhoewel de beschikbare hoornloze stieren onderling tamelijk sterk verwant zijn, zijn ze minder verwant aan de gehoornde Nederlandse koeien. Het sterk oplopen van inteelt en verwantschap kan worden voorkomen met een verstandig fokprogramma.

Merkers

Selectie met merkers biedt goede mogelijkheden om binnen tien jaar hoornloze stieren te fokken met een hoge fokwaarde voor melkproductie. Een veehouder kan verschillende strategieën volgen om hoornloosheid in zijn veestapel in te fokken. Geleidelijk inzetten van hoornloze stieren is naar verwachting de beste strategie. Na tien jaar is dan vijftig procent van de nieuwgeboren kalveren hoornloos met een gelijkwaardige fokwaarde.

Hoornloos fokken

Steeds meer fokkerijorganisaties zijn geïnteresseerd in hoornloosheid. Naar verwachting neemt zowel de vraag naar als het aanbod van hoornloze stieren met een hoge fokwaarde voor melkproductie sterk toe. Hoornloos fokken lijkt de toekomst te hebben, waardoor het onthoornen vermindert.

Contact informatie: Jack Windig, Wageningen UR Livestock Research

Lees hier meer.

Bron: BioKennis

Publicatiedatum: