Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rooimachine in rijpadensysteem in ontwikkeling

Bij een dergelijk teeltsysteem wordt er tijdens de teelt niet gereden op het teeltbed, alle bewerkingen worden uitgevoerd via de aangelegde rijpaden. In de zoektocht naar optimalisering van dit rijpadensysteem is ook het minimaliseren van de grondbewerking en het maximaliseren van de periode van begroeiing (Conserverende landbouw of Niet Kerende Grondbewerking) belangrijk.

Het is te verwachten dat de opbouw van bodemstructuur bij dit systeem sneller zal gaan als ook bij de oogst het teeltbed niet wordt bereden. Voor maaigewassen zijn inmiddels enkele machines ontwikkeld die deze gewassen kunnen oogsten via de rijpaden. Voor het rooigewas consumptieaardappelen is een dergelijke machine nog niet beschikbaar.

Projectdoel

Het projectdoel is het ontwikkelen van een rooimachine voor aardappelen die geschikt is om te gebruiken in het rijpadensysteem. Het betreft een bunkerrooier, dat wil zeggen dat tijdens het rooien de aardappelen worden opgevangen in een bunker en dat het geoogste product op de kopakker wordt gelost in kipwagens voor transport naar de schuur.

De samenwerkende partijen gaan de machine ook aanpassen met een rooibek/opraper om de rooier geschikt te maken voor de oogst van uien en wellicht ook rode bieten.

Aan het eind van het innovatietraject is het volgende bereikt: De samenwerkende partijen hebben een oogstmachine ontwikkeld voor rooigewassen voor het rijpadensysteem op 3,20 meter breed.

De aanvraag is ingediend door akkerbouwbedrijf MTS Verbrugge. Binnen dit project gaat deze onderneming samenwerken met: akkerbouwbedrijf S. Vinke en mechanisatiebedrijf Rovem.

Bron: DLV Plant
Publicatiedatum: