Biotelers Idaho werken met geothermische energie

Het geothermische energiesysteem in het centrum van Boise is een van de oudste van Amerika. Een groep plaatselijke telers gebruikt nu het geothermische water om het groeiseizoen te verlengen. Alleen Sweet Valley Organics in het noorden van Emmett (Idaho) gebruikt warm water dat in de natuur voorkomt bij de teelt van groenten. Ook maakt dit bedrijf wekelijks gebruik van zo'n 100 liter bakolie dat zij krijgen van restaurants. Dit gebruiken zij als biobrandstof in hun tractoren.

Sweet Valley Organics is opgericht door Chris Florence, "Het was altijd mijn droom om tomaten te telen." De afgelopen winter heeft Chris samenwerking gezocht met Geoff Neyman. Neyman was al 3 jaar actief in de productie van biobrandstoffen. "Ik teelde altijd al biologisch in mijn eigen achtertuin, maar het is pas echt leuk wanneer je grotere aantallen kunt produceren", aldus Neyman.

Het geothermische water wordt op twee manieren gebruikt. In waterlijnen langs de bedden met vollegrondsgroenten en in de kas. "De buren gebruiken het water voor de verwarming van hun huis, wij vangen hun afvoer op", legt Florence uit. Dit alles is volgens hem veel effectiever dan om de lucht te verwarmen.

"Het weer is de grootste uitdaging. Dit jaar hadden we vorst in juni, sommige bedden hebben we drie keer moeten herplanten. Mensen vragen ook steeds wat we gebruiken als alternatief voor pesticiden. Dan doe ik dit", zegt Florence, terwijl hij zijn duim en wijsvingers naar elkaar toeknijpt. 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven