Gemiddeld 68 procent duurder

Biologische groenten en fruit te duur voor Franse gezinnen

Het woord ontoegankelijk wordt inmiddels aan biologisch groente en fruit gekoppeld. In totaal hebben 81 mensen in 38 departementen in juni en juli de gemiddelde prijzen van acht biologisch geteelde groente- en fruitsoorten vergeleken met die van de conventionele producten. "Vooraf dachten we al dat deze producten duurder waren, maar de verschillen bleken enorm", zegt Damien Thierry van 'la fédération nationale Familles rurales' (plattelandsfamilies).

Uit het onderzoek blijkt dat de prijs van biologisch fruit (appel, meloen, abrikoos, kers, aardbei, perzik, nectarine en peer) zo'n 68 procent duurder is dan die van het conventionele fruit: 5,54 euro tegen 3,29 euro per kilo. Voor de groenten geldt hetzelfde, met een gemiddelde kiloprijs van 3,23 euro zijn de biologische groenten gemiddeld 69 procent duurder dan de conventionele groenten (1,91 euro).Sommige prijsverschillen zijn zelfs bovengemiddeld. Zo zijn biologische nectarines gemiddeld 121 procent duurder. Bonen zijn gemiddeld twee keer duurder dan de conventionele bonen. Redelijk geprijsd zijn de peren, met 3,18 euro tegenover 2,27 euro per kilo (+40,1 procent) en sla met 1,22 euro tegenover 0,85 euro (+43,5 procent).

"Veel gezinnen eten al niet genoeg groenten en fruit, en de prijs van bio werkt al helemaal niet mee voor deze productcategorie. De producten worden steeds ontoegankelijker", zegt Damien.

Uit de studie van de plattelandsfamilies blijkt verder dat de biologische groenten en fruit die in eigen land geteeld zijn, duurder zijn dan de producten die vanuit het buitenland geïmporteerd zijn. Zo kosten nectarines uit het buitenland slechts 3,18 euro in plaats van de 8,12 euro die betaald moet worden voor 'binnenlandse' nectarines. 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven