Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gebruikershandboek Europees bio-logo gepubliceerd

Vanaf 1 juli 2010 is het nieuwe Europese logo voor biologische producten verplicht voor alle nieuwe producten. Voor de industrie is er een overgangstermijn tot 1 januari 2012. Het nieuwe EU-keurmerk mag naast bestaande nationale of regionale (keur)merken gebruikt worden. Naast de groene variant is er ook een zwart/witte uitvoering. De Europese Unie heeft inmiddels het gebruikershandboek gepubliceerd waarin staat hoe het logo gebruikt mag/moet worden.

Het Europese biologo wordt verplicht voor voor verpakte producten ('prepacked'), afkomstig uit de EU. Op onverpakte producten en uit derde landen geïmporteerde producten mag het gebruikt worden. Op producten waarin minder dan 95 procent bioaandeel zit, mag het logo niet gebruikt worden.

'Bio' niet aan logo toegevoegd

Het biologische bedrijfsleven uit een aantal EU-landen heeft bepleit om het woord 'bio' aan het beeld toe te voegen om de consument te helpen, maar dat voorstel heeft het niet gehaald.

Introductie in Nederland

De Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw, Skal en Biologica zullen in overleg met producenten en retail bekijken op welke manier het nieuwe logo het best bij de consument onder de aandacht gebracht kan worden. Timing is daarbij belangrijk. Het heeft geen zin consumenten te informeren over een logo dat nog nauwelijks in de winkels te vinden is.

Logo's en handboek zijn (voorlopig alleen nog in het Engels, Frans en Duits) te vinden op de site Europese Commissie.

Bron: Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw, 18-04-10
Publicatiedatum: