Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Licht verteerbaar vergeleken met andere tarwerassen"

Oergraan Timilia maakt comeback in bio-pasta

Tholen - DO-IT presenteerde op de BIOFACH weer allerlei nieuwe producten. Onder meer de Fusilli Di Timilia van la BIO IDEA sprong in het oog. Annemiek Flantua: "De reacties zijn erg positief en ik kan verklappen dat er binnenkort ook een Spaghetti Di Timilia bij zal komen. Het bijzondere aan Timilia is dat het echt een oergraan is. Het werd vroeger door heel Italië geteeld, maar door de opkomst van nieuwe granen is het vrijwel helemaal verdwenen. Alleen in een heel klein gebied op Sicilië werd het nog geteeld. Het mooie is dat het graan al zijn oude eigenschappen behouden heeft. Onze pastamaker Angelo Barbagallo heeft samen met een aantal boeren een project opgezet om de teelt een nieuw leven in te blazen. Hiermee laten we de Timilia herleven."


Het oergraan Timilia noemen ze ook wel het zwarte goud van Sicilië. Deze naam is gebaseerd op de zwarte baard van de aren van deze oude graansoort. Annemiek vertelt dat Timilia verschillende bijzondere eigenschappen heeft. "Zo valt onder andere de lichte verteerbaarheid op. Dit komt omdat de gluten een heel lage elasticiteit hebben, vergeleken met andere tarwerassen. Een hoge elasticiteit laat het plakken, door de lage elasticiteit vallen de gluten in deze pasta veel eerder uiteen. Dit maakt de Timilia Pasta makkelijker verteerbaar."

Bijzonder is ook de teeltwijze, meent Annemiek. "Dit graan groeit heel hoog, in lange halmen. Daardoor kunnen onkruid niet makkelijk bij het graan komen. Dit zorgt er voor dat er minder gewasbeschermingsmiddelen ingezet hoeven worden in de teelt. De wortels zijn onder de grond even lang als het gewas boven de grond. Daardoor kan het gewas ook bij droogte altijd voedingstoffen uit de grond halen." Het oogstproces is ook bijzonder, vertelt ze. "De telers gaan met speciale hoge wagens over het graan heen en oogsten dan alleen de toppen. De stengels blijven na het oogsten liggen op het land. Die worden door het vee opgegeten dat op het land graast. Hiermee wordt de grond meteen weer bemest."

Voor meer informatie:

Annemiek Flantua
DO-IT
Hermesweg 7
3771 ND Barneveld
0854 870452
06 31638880
annemiek@organic.nl
www.labioidea.com