Oergraan Timilia maakt comeback in bio-pasta
Het oergraan Timilia noemen ze ook wel het zwarte goud van Sicilië. Deze naam is gebaseerd op de zwarte baard van de aren van deze oude graansoort. Annemiek vertelt dat Timilia verschillende bijzondere eigenschappen heeft. "Zo valt onder andere de lichte verteerbaarheid op. Dit komt omdat de gluten een heel lage elasticiteit hebben, vergeleken met andere tarwerassen. Een hoge elasticiteit laat het plakken, door de lage elasticiteit vallen de gluten in deze pasta veel eerder uiteen. Dit maakt de Timilia Pasta makkelijker verteerbaar."
Bijzonder is ook de teeltwijze, meent Annemiek. "Dit graan groeit heel hoog, in lange halmen. Daardoor kunnen onkruid niet makkelijk bij het graan komen. Dit zorgt er voor dat er minder gewasbeschermingsmiddelen ingezet hoeven worden in de teelt. De wortels zijn onder de grond even lang als het gewas boven de grond. Daardoor kan het gewas ook bij droogte altijd voedingstoffen uit de grond halen." Het oogstproces is ook bijzonder, vertelt ze. "De telers gaan met speciale hoge wagens over het graan heen en oogsten dan alleen de toppen. De stengels blijven na het oogsten liggen op het land. Die worden door het vee opgegeten dat op het land graast. Hiermee wordt de grond meteen weer bemest."
Voor meer informatie:
Annemiek Flantua
DO-IT
Hermesweg 7
3771 ND Barneveld
0854 870452
06 31638880
annemiek@organic.nl
www.labioidea.com