Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bouwen aan een duurzame keten voor cacao en chocolade

Hoe zorgen we ervoor dat onze boeren een betere prijs krijgen voor hun producten, zodat hun levensstandaard verbetert? Die vraag bracht de Peruaanse broers César en Santiago Paz López ertoe om in 1980 de Cooperativa Agraria Norandino op te richten. Inmiddels zijn ruim 7.000 koffie-, cacao- en suikerboeren bij hun coöperatie aangesloten. Hun volledig traceerbare, duurzame cacaobonen vinden hun weg van de jungle naar de Nederlandse (biologische) supermarkt, waar de chocolade van Chocolatemakers te koop is.

Jarenlange relaties
César en Santiago werken al tientallen jaren samen met Rabo Foundation en de Amsterdamse Chocolatemakers. Samen brachten de drie partners in de loop der jaren een kettingreactie aan verbeteringen op gang. "Rabo Foundation ondersteunt Norandino al sinds de start", vertelt Lygia, programmamanager voor Latijns-Amerika. "We hebben de coöperatie zien groeien van een kleine speler naar een professionele organisatie, die van grote betekenis is voor duizenden boerengezinnen."



Traceerbaar en transparant
De samenwerking helpt cacaoboeren die zijn aangesloten bij Norandino op een duurzame manier meer cacao te produceren van een betere kwaliteit. Dat resulteert in een betere prijs op de wereldmarkt, waar Norandino de cacao voor ze verkoopt. "Alle cacao is volledig traceerbaar. In een markt met zoveel kleine spelers is transparantie over de herkomst erg belangrijk", vertelt Lygia. Norandino heeft dit goed georganiseerd: alle aangesloten boeren werken biologisch, hun cacaoplantages zijn met georeferentie exact traceerbaar. Maar dat is niet alles. Santiago: 'In elke lokale gemeenschap houden de boeren zelf precies bij hoeveel cacao iedere familie aanlevert. De boeren zijn ook samen verantwoordelijk voor de fermentatie, het drogen en het transport van de cacao naar Norandino. Door lokale kennis te combineren met moderne technologie, kunnen wij de herkomst garanderen. Wij bewijzen dat ook kleine producenten hoge kwaliteit kunnen leveren én dat kleinschalige landbouw winstgevend kan zijn. Zowel de producent als de consument profiteren hiervan.

Waardevol voor mens en natuur
Dat laatste is precies de reden waarom Rodney Nikkels van Chocolatemakers zijn cacao bij Norandino koopt. "Ik ken César en Santiago uit de tijd dat ik zelf nog op de plantages in Peru werkte. Ik vond dat de positie van de boeren te langzaam verbeterde, daarom besloot ik zelf een chocoladefabriek te beginnen", verklaart hij. Met zijn bedrijf wil Rodney waarde toevoegen, zowel aan mens als natuur. Een deel van de cacao komt daarom zelfs per zeilboot naar Nederland. "De aankomst is wat minder voorspelbaar, maar dat vinden we niet erg." Bij Norandino zijn ze blij met Chocolatemakers als klant, vertelt Santiago: "Onze werkrelatie is gebaseerd op vriendschap en vertrouwen; samen laten we zien dat duurzaam ondernemen wel degelijk mogelijk is."

Dat steeds meer afnemers bereid zijn om een reële prijs te betalen voor cacao, heeft een direct effect op het leven van duizenden Peruanen. "Onze boeren wonen nu in betere huizen en de meerderheid van hun kinderen gaat naar school; de eerste artsen, onderwijzers en engineers zijn inmiddels afgestudeerd", zegt César. "Veel gezinnen leiden nu een waardiger bestaan."

Belangrijke referentie
Voor Lygia is de werkwijze van Norandino een belangrijke referentie voor andere coöperaties. "Voor aanvang van elk nieuw programma bespreken we welke resultaten op impact we nastreven en hoe we die meetbaar maken. We zijn voortdurend in gesprek en sturen bij waar nodig. En dat doen we al sinds onze samenwerking in 2014. Norandino blijft voortdurend zoeken naar verbetering. We hebben samen al veel bereikt, maar er zijn nog genoeg uitdagingen die we in de toekomst willen oppakken."

Bron: Rabobank

Publicatiedatum: