Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlands afvalwater voedt cacaoplantages in Dominicaanse Republiek

De wereld verkeert in een chocoladecrisis. De vruchtbare gronden waarop cacao groeit worden steeds armer. De grondstoffen en nutriënten die in de producerende landen uit de grond worden gehaald, worden elders opgegeten, waardoor de bodem op de productievelden uitgeput raakt. Het Amsterdamse Chocolatemakers wil daar met behulp van Nederlandse Waterschappen en de Tres Hombres verandering in brengen.



De invulling is uniek: struviet (fosfaat) dat door de Waterschappen gewonnen wordt uit het Nederlandse afvalwater, terugbrengen naar de cacaoplantages in de Dominicaanse Republiek om weer als voedingsrijke grondstof te gebruiken.
Zo wordt er voor gezorgd dat het welzijn van de Dominicaanse cacaoboer en het natuurbehoud centraal staat. Dit jaar wordt het unieke pilot project uitgevoerd en met lokale partners gemonitord.

Struviet is één van de waardevolle grondstoffen die waterschappen terugwinnen uit afvalwater. Dit mineraal wordt in de Dominicaanse Republiek gemixt met lokale organische stof en compost om zo een duurzame grondstof voor cacaobomen te vormen. De Tres Hombres heeft onlangs bij aankomst in Nederland de nieuwe oogst biologische cacao voor Chocolatemakers gelost. Het is uniek dat het eerste
zeilende vrachtschip ter wereld nu terugvaart met struviet; in Nederland wordt een overschot aan fosfaat verminderd en het tekort op de Dominicaanse Republiek wordt aangevuld

Afvalstof als voedingsstof

Rodney Nikkels van Chocolatemakers: "De bodem op cacaoplantages wordt steeds armer doordat nutriënten via de cacaobonen naar onder andere Nederland worden geëxporteerd en niet worden aangevuld. Hierdoor wordt de fosfaathuishouding in de bodem verstoord. Als het groeien van cacao een toekomst wil behouden, dan zijn drastische oplossingen nodig."

De Energie –en Grondstoffenfabriek, een projectorganisatie van de Waterschappen, werkt enthousiast mee aan het project. De Nederlandse waterschappen winnen grote hoeveelheden struviet terug uit het afvalwater, dat een belangrijke grondstof is voor de groei van gewassen. "Via deze weg willen we aandacht vragen voor de verhandelbaarheid van grondstoffen uit afvalwater. Het moet aantrekkelijker
worden om nog meer grondstoffen uit afvalwater terug te winnen en te kunnen verhandelen. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld meehelpen aan het voorkomen van ontbossing doordat de bodem via struviet verbetert. We brengen het fosfaat naar die plek in de wereld waar behoefte is en het ook positieve sociale impact heeft."

Cacaosector in crisis

De bodemverarming van cacaoplantages komt deels door het gebrek aan kennis bij boeren over bodembeheer, biodiversiteit en klimaatverandering, maar vooral door het eenrichtingsverkeer van nutriënten. Door bodemverarming worden cacaobomen ziek of gaan ze dood, en er ontstaat ontbossing voor de aanwas van nieuwe cacaoplantages. Jongere generaties boeren willen geen cacaoboer meer worden.

Voor meer informatie: www.chocolatemakers.nl
Publicatiedatum: