Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rhumveld bekijkt bio-quinoaproductie van dichtbij

Tholen - Rhumveld Winter & Konijn heeft inmiddels ongeveer een jaar in (biologische) quinoa in haar assortiment. "Quinoa is in die tijd al uitgegroeid tot een zeer belangrijk product in onze portefeuille", vertelt Paul van Schijndel, die in november met twee collega's naar Bolivia en Peru afgereisd is om een goed beeld te krijgen van de quinoateelt. "Omdat Eveline en ik zelf ook Spaans spreken konden we in de gesprekken goed de diepte in gaan. Het is zeer waardevol dat we nu exact weten waar onze quinoa vandaan komt."


Eveline (tweede van links) en rechts Paul, samen met de quinoatelers.

3600 meter hoogte

Rhumveld Winter & Konijn is distributeur en importeur van biologische noten, gedroogd fruit, zaden en superfoods. Paul is binnen Rhumveld aangesteld als business development manager biologisch. Samen met Eveline die in Zuid-Amerika het sourcing kantoor bezet, hebben zij de superfood categorie bij Rhumveld opgezet. Paul vertelt dat het bedrijf betrokken wil zijn op de markt en daarom veel overleg pleegt met de leveranciers en dus ook regelmatig een bezoek brengt aan de producenten. "Daarom was deze reis zo belangrijk. Het was een heel bijzondere ervaring. Zo stond ik op een gegeven moment in Bolivia op 3600 meter hoogte samen met een landbouwer naast een enorme zoutvlakte. Het leek wel of ik in een woestijn stond. Het enige wat ik zag waren allerlei kleine kuiltjes. Ik vroeg me toen openlijk af of daar uberhaupt wel iets kon groeien. Toen haalde hij wat zand weg en liet hij me een heel klein groen plantje zien. Het is ongelooflijk dat daar zes maanden later een volwaardige plant met prachtige Quinoazaadjes uit voortkomt."
 

De teler laat het kleine plantje zien.

Paul heeft in Bolivia ook met eigen ogen gezien wat er gedaan kan worden dankzij de extra inkomsten voor de boeren (als gevolg van de hoge prijzen). "We hebben een kijkje genomen bij nieuwbouwhuizen in een dorpje. De bewoners woonden eerst in leemhutjes en houten hutjes en hebben nu de beschikking over bakstenen huizen. Dat is heel bijzonder om te zien."
 

Incabessen

Tijdens de reis afgelopen november zijn overigens ook velden en fabrieken voor biologische cacao nibs, bio-incabessen en biologische macapoeder bezocht. "Het incabessenproject is heel speciaal. Deze fabriek staat tussen de velden waar 1800 families allemaal werken aan het tot stand komen van dit prachtige project. Onze leverancier is daar al tientallen jaren bezig om samen met de lokale bewoners de kwaliteit en de opbrengst te verbeteren. Daarbij is het sociale aspect van cruciaal belang. De lokale bevolking is het hart van alles. Wij hopen doordat wij de producten hier in Europa distribueren, ons steentje bij te dragen aan het welzijn van de mensen daar."
 
Voor meer informatie:
 
Paul van Schijndel
Rhumveld Winter & Konijn
Rivium 1e straat 111
2909 LE Capelle aan den IJssel
010 2403337
p.vanschijndel@rhumveld.com
www.rhumveld.com