Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Introductie van Nederlands bedrijf

's Werelds eerste natuurlijke sulfietvervanger

Het Nederlandse bedrijf Natural4Sure introduceert 's werelds eerste volledig natuurlijke sulfietvervanger: SURE. De vervanger is een vloeibaar extract, bestaande uit een combinatie van in Nederland geteelde citroenmelisse en een kruidenmengsel. SURE is ontwikkeld als alternatief voor chemische sulfiet door vooraanstaande wetenschappers van de HAS Hogeschool in Den Bosch. Vanaf 2014 is de natuurlijk vervanger getest op verschillende wijnoogsten uit Nederland, Duitsland en Frankrijk en is nu gereed om verder doorontwikkeld te worden.

SURE, wat staat voor Sulfite Replacer, is een antwoord op de vraag naar bio-based producten in de levensmiddelenmarkt. Consumenten willen weten wat er in hun producten zit, waar het vandaan komt en hoe het geteeld of geproduceerd is.

"Een sulfietvervanger voor wijn levert een product op dat zijn werking ook in andere levensmiddelen kan laten gelden. De toepassingen zijn eindeloos. Ons doel is om voeding te vernieuwen, gebruikmakend van de kracht van de natuur. Met SURE willen wij een grote, positieve impact maken op de wijnindustrie als ook op andere industrieën waarin veelvuldig gebruikt wordt gemaakt van chemisch sulfiet", Ferencz Deli en Rolf van Milligen, Natural4Sure

Allergeen

Chemisch sulfiet ontstaat uit zwavel en zit als antioxidant in veel levensmiddelen - zoals wijn, jam, schaaldieren en gedroogd fruit. Sulfiet gaat oxidatie en fermentatie tegen, waardoor voedsel minder snel bederft en langer houdbaar blijft. Een nadeel van chemisch sulfiet is dat het een allergeen is dat onder meer hoofdpijn, gewrichtspijn en ademhalingsproblemen kan veroorzaken, maar ook hartkloppingen of huidproblemen zoals netelroos of eczeem.

HAS Hogeschool

Om hier een alternatief voor te bieden heeft de Bio Based Product Ontwikkelings Coöperatie (BPOC) – een initiatief van de HAS Hogeschool – vanaf 2006 onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van nieuwe producten gebaseerd op grondstoffen van agrarische oorsprong. Uit dit onderzoek is de natuurlijke sulfietvervanger gekomen.
Drs. J.A.L. Clarijs: "SURE is een baanbrekend product dat een natuurlijk alternatief biedt voor chemisch sulfiet. Na jarenlang onderzoek wilden wij de vervanger graag testen op wijn, gezien de complexiteit van dit product. Dit vanuit de gedachte dat als het de juiste werking zou hebben op de wijn het ook verder ontwikkeld kan worden voor andere levensmiddelen."

Nederlandse wijn van Stan Beurskens

De smaak en kwaliteit van wijn kunnen na enige tijd verslechten door de complexiteit van het product. Daarom wordt er aan wijn sulfiet toegevoegd, dat een anti-bacteriologische werking heeft en een langdurige houdbaarheid van het product realiseert. In samenwerking met wijnmaker, oenoloog en internationaal wijnadviseur Stan Beurskens is de sulfietvervanger succesvol getest op witte wijn met de eerste 6500 flessen als resultaat. De komende periode zal de sulfietvervanger verder getest worden op rode wijnen.


In biologische wijn?

SURE kan ook voor biologische wijnen toegepast worden, meent Matthijs van Unen (Glasnost): "SURE is klaar om toegepast te worden in de wijnproductie en kan dus ook gebruikt worden voor biologische wijnen. Van succes is sprake als door producenten, of dat nu biologisch, bio-dynamisch, of conventioneel werkende bedrijven zijn, alsmede zij die nature en raw wines maken, wordt erkend dat hun product duurzamer wordt door SURE te gebruiken."

Voor meer informatie: Matthijs@glasnost.amsterdam
Publicatiedatum: