Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bio-katoenen tampons niet veiliger tegen Toxische Shock Syndroom"

Biologische katoenen tampons worden vaak gezien als een veilig alternatief, maar een nieuwe studie heeft aangetoond dat de kans op het Toxische Shock Syndroom (TSS) met deze tampons net zo groot is als met reguliere tampons. 

Menstruele cups kunnen ook TSS veroorzaken en moeten daarom na iedere menstruatie uitgekookt worden, zo staat in het rapport dat gepubliceerd is in het blad Applied and Evironmental Microbiology. 

Het advies voor vrouwen is al jaren om tampons regelmatig te verwisselen om het risico op TSS, een zeldzame maar mogelijk levensbedreigende ziekte, zoveel mogelijk worden te verkleinen. De symptomen van de ziekte zijn onder andere koorts, overgeven, spierpijn, huiduitslag en orgaan falen. 

De laatste jaren zijn er verschillende nieuwe menstruatieproducten op de markt gebracht, zoals tampons van biologisch katoen en en menstruele cups die tussen de menstruatieperiodes door gereinigd kunnen worden. Tijdens hun onderzoek hebben de onderzoekers 11 soorten tampons en vier menstruele cups getest om de groei van een pathogeen (Staphylococcus aureus) en de productie van TSS te meten. 

De onderzoekers hebben de tampons en cups in plastic zakken geplaatst en een vloeistof en bacteriën van een patiënt die in 2014 TSS had toegevoegd. Vervolgens hebben ze de zakken dichtgemaakt en acht uur lang laten staan. De uitkomst was dat het niet uitmaakt van wat voor materiaal de tampon is gemaakt, het is de hoeveelheid lucht tussen de vezels die het risico op bacteriële groei vergroot. 

"Uit ons onderzoek bleek dat tampons die uitsluitend van biologisch katoen zijn gemaakt niet veiliger zijn dan gewone tampons", zegt Gerard Lina, professor microbiologie bij de universiteit van Claude Bernard in Lyon. 

Daarnaast bleek dat bij menstruele cups de bacteriële groei nog groter was dan bij tampons, waarschijnlijk door de grotere hoeveelheid lucht die aanwezig is. Er is dan ook ten minste een geval bekend waarbij een vrouw TSS had opgelopen na het gebruik van een menstruele cup. 

"Door de jaren heen werd aangenomen dat als tampons waren gemaakt van natuurlijke materialen, TSS misschien zou worden voorkomen. Het recente onderzoek toont echter duidelijk aan dat dit niet klopt", zegt Adi Davidov, directeur van gynaecologie en robotische chirurgie bij het Staten Island University Hospital in New York. "Toxic Shock kan voorkomen bij iedere tampon en komt zelfs vaker voor bij het gebruik van menstruele cups." 

Volgens Jill Rabin, medewerker bij Northwell Health, een netwerk van medische professionals in New York, moeten vrouwen ervoor zorgen dat ze regelmatig hun tampon wisselen. "Als je tampons of menstruele cups gebruikt, moet je direct naar de dokter gaan als je last krijgt van koorts, rillingen en uitslag en de cup of tampon natuurlijk direct verwijderen." 
 
Publicatiedatum: