Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Test: pesticiden in wijn kun je proeven

Biologische wijnen hadden de voorkeur tijdens test

Mensen kunnen pesticiden aan de smaak herkennen, laat een nieuw experiment zien. De onderzoekers geloven dat hun experiment het eerste is waarin 11 pesticiden die in wijnen aanwezig zijn, op basis van smaak werden herkend.

De studie werd uitgevoerd door Professor Gilles-Eric Séralini en chef-kok Jérôme Douzelet en gepubliceerd in Food & Nutrition Journal. Het betrof 195 blinde tests uitgevoerd door 36 professionals uit de wijn- en culinaire industrie. De wijnen werden geproduceerd in Frankrijk en Italië.

De studie onderzocht 16 paar biologische en niet-biologische wijnen geproduceerd in zeven Franse regio's en een Italiaanse regio. Dezelfde druivensoorten werden zowel biologisch als conventioneel (met landbouwchemicaliën) gekweekt op dezelfde grond in aangrenzende wijngaarden in hetzelfde klimaat en in hetzelfde jaar.

De resulterende wijnen werden getest voor meer dan 250 pesticiden. Uit de biologische wijnen bleek slechts één fles sporen van pesticiden te bevatten. In de niet-biologische wijnen daarentegen werden in totaal 4686 ppb (milligram per duizend liter) aan verschillende bestrijdingsmiddelen gedetecteerd, meestal fungiciden en op glyfosaat gebaseerde herbiciden.

De 195 geblindeerde smaaktests werden vervolgens uitgevoerd met 71 verschillende mensen op verschillende dagen. De pesticiden werden, alleen of gemengd, ook in water verdund op de niveaus die in de wijnen aanwezig waren. Ten minste één mengsel van bestrijdingsmiddelen werd als zodanig geïdentificeerd omdat bij blinde tests werd geoordeeld dat het anders smaakte dan water. Van de mensen die de bestrijdingsmiddelen herkenden, kon 57% vervolgens de exacte wijn identificeren die deze bevatte. Biologische wijnen hadden 77% van de tijd de voorkeur.

De smaak van glyfosaat

De professionals werd gevraagd om de smaak van de pesticiden, die ze proefden te beschrijven. De smaak van glyfosaat, een herbicide dat vaak in wijngaarden wordt gebruikt, werd beschreven als "sterke droogte, zuur, zuur, kalksteen". De op glyfosaat gebaseerde formulering Roundup werd beschreven als smaak van "rottend hout, droog, bitterheid".

De meest voorkomende beschrijvingen van de smaak van pesticiden in het algemeen waren een "drogende" en "papillen-blokkade", een beschrijving die door de onderzoekers werd gebruikt om een ​​verminderde smaakzin te beschrijven. De onderzoekers stellen in hun paper dat hun tests aantonen dat mensen de smaak van pesticiden in dranken en mogelijke voeding kunnen leren herkennen. Zij concluderen dat er geen wetenschappelijke reden is waarom dit niet haalbaar is.

Lees meer over het onderzoek in Food & Nutrition Journal

Bron: Duurzaam Nieuws
Publicatiedatum: