Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groei ten koste van gangbaar

Rooskleurige toekomst voor biologische wijn

Tholen – Een biologisch wijnabonnement: uniek in Nederland. Toen Eveline Scheren twee decennia terug in de Verenigde Staten woonde, had zij een abonnement op Californische wijnen. Dat vond ze zo interessant dat ze zeven jaar geleden besloot om in Nederland een vergelijkbare service aan te bieden: de Biowijnclub. Dankzij haar werk bij Delta Wines was ze goed bekend met de biologische wijnen van Coenecoop. "Ik vond het zo jammer dat je deze lekkere wijnen op dat moment alleen bij natuurvoedingswinkels kon vinden, dat ik besloot mijn eigen webshop te beginnen. Klanten kunnen daar losse wijnen bestellen of deelnemen aan een wijnabonnement, waarbij abonnees op een laagdrempelige, verrassende manier kennis kunnen maken met biologische wijnen. In die zeven jaar tijd een heuse uitdaging, maar het lukt het me nog steeds om nieuwe, bijzondere wijnen op te sporen en te leveren", vertelt Eveline.


Wijngaarden bij Azienda Agricola Elisabetta Foradori, Italië.

Groei ten koste van gangbaar

De toekomst voor biologische wijnen ziet er rooskleurig uit. Zowel de vraag als het aanbod nemen over de gehele linie toe. "De totale wijnconsumptie is stabiel of licht dalend, dus de groei gaat ten koste van gangbare wijnen. Veel wijnboeren zijn momenteel in transitie. Er is een enorme omslag gaande", weet Eveline. Ze vertelt dat haar wijnverkoop afhankelijk is van het seizoen en de media-aandacht die de wijnen binnen haar assortiment krijgen. "Toen de wijnen van Domaine Pinchinat in juni in de Volkskrant ter sprake kwamen, vertoonde de verkoop meteen een piek. De Louis Fabre Sauvignon Blanc loopt als een tierelier en de biodynamische wijnen van Lunaria vinden ook gretig aftrek. De wijnen van Aranleón lopen ook erg goed: daar wordt het seizoen weer naar. Het zijn allemaal wijnen met een mooie prijs-kwaliteitsverhouding die door velen lekker worden gevonden", vervolgt ze. Eveline ziet een trendverschuiving naar lichtere wijnen, wijnen met een lager alcoholpercentage. Qua prijsvoering zitten haar wijnen boven het supermarktniveau, met prijzen tussen de 7 en 12 euro per fles.

Geen grote prijsschommelingen

Een aantal wijnboeren heeft haar laten weten de oogst een à twee weken eerder te zijn gestart in vergelijking met voorgaande jaren, als gevolg van langdurige droogte en de hittegolf van begin augustus. In combinatie met de vorst aan het begin van de groeiperiode, resulteert dat voor velen in een kleinere oogst. "Gelukkig heeft de kwaliteit er niet onder geleden", aldus Eveline. "Al zijn prijsstijgingen nu zeker niet uitgesloten. Aan de andere kant willen wijnboeren geen zigzagbeweging van jaar tot jaar. Ze nemen liever een lagere marge dan dat de ze prijs omhoog laten schieten. Vanuit klantperspectief is het niet bijster handig om grote prijsschommelingen toe te laten. Daarmee kun je klanten afschrikken. Als je in het volgende oogstseizoen weer normale volumes kunt realiseren, dan moet je die klanten eerst weer zien terug te winnen."

Tot en met 18 september geldt er op circa 30 wijnen in de webshop inkoopvoordeel tijdens het Bio Wijn Festijn.

Voor meer informatie:
info@biowijnclub.nl
www.biowijnclub.nl