Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Beschermt alle componenten"

Qmatrix: vernieuwende droogtechniek voor Aloë Vera

René van Lohuizen is Director International Sales voor Aloecorp. Hij vertelde eerder in Biojournaal over de plantage, verbouwing, cultivering en verwerking van Aloë Vera grondstoffen. Er is een state-of-the Art Aloecorp farm in Mexico waar de Aloë Vera planten worden geteeld en het sap uit de bladeren wordt gewonnen. René: "Wij willen de hoogste kwaliteit Aloë Vera aan de industrie leveren. Omdat Aloë na de oogst op het veld makkelijk onderhevig is aan degradatie, zowel enzymatisch en bacteriologisch, zijn er maatregelen genomen om het product zo vers mogelijk te houden en geïnvesteerd in nieuwe conserveringsmethodes. De fabriek waar Aloë Vera-bladeren worden verwerkt staat midden in het veld. Op dezelfde dag als de oogst wordt de gel, het dikke sap, uit het blad gehaald en verwerkt tot concentraten of puur sap. Voor de internationale handel wordt veel gewerkt met concentraten in poedervorm. Om een goed product te garanderen, is er geïnvesteerd in een nieuwe innovatieve droogtechniek: Qmatrix."



Nieuwe techniek

De conventionele droogtechnieken naar poedervorm zijn sproei- en vriesdrogen. René geeft aan dat beide technieken een afnemende activiteit van het plantenmateriaal veroorzaken. "In geval van sproeidrogen geeft de hoge temperatuur een achteruitgang van de polysacchariden. Bij vriesdrogen, bij een zeer lage temperatuur, kan het schade geven aan de labiele componenten in het plantensap. Qmatrix is als speciale dehydratatietechnologie ontwikkeld om alle componenten te beschermen en het product zonder gebruik van chemicaliën te hoeven conserveren."



De droogmethode LTST, Low Temperature, Short Time, vindt plaats in een lange tunnel van 200 meter, waarbij in een milde temperatuur het product als zeer dunne film (vloeistoflaag) wordt gedroogd, (zie foto) Het natuurlijk aanwezige water wordt verwijderd uit het sap en zo worden droge vlokken aan de andere kant van de tunnel verkregen. Deze vlokken worden tot Aloë Vera poeder in verschillende deeltjesgrootte verwerkt, de 'korrelgrootte' varieert 10 mesh en 80 mesh. Door de milde condities blijven de individuele componenten intact. De pure smaak wordt verkregen na reconstitutie, het door de industrie weer terugbrengen in oorspronkelijke vorm van poeder en verwerkt tot bijvoorbeeld Aloë Vera drank. Door gebruik van deze innovatie (Qmatrix) wordt een natuurlijk, gestandaardiseerd en biologisch gecertificeerd Aloë Vera-product beschikbaar gemaakt voor de voedingsmiddelen, dranken, cosmetica en farmaceutische markt.



Voor meer informatie: www.aloecorp.com
Publicatiedatum: