Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Franse wijn uit Spanje

"Originele Franse wijn komt sowieso niet meer uit Frankrijk"

De wijnen van Slurp zijn biologisch en hebben een eigentijds tintje. De wijnen van Chateau la Tulipe, het wijnkasteel van wijnboer/schrijver Ilja Gort, worden geproduceerd in wijngaarden die worden gepacht in de Languedoc in Zuid-Frankrijk. Omdat de wijnboeren in Frankrijk steeds vaker tegen problemen aanlopen om biologische wijn voor een redelijke kostprijs te produceren, is een paar jaar geleden besloten te gaan pionieren in Spanje.



Een van de voordelen van Spanje is dat de druiven daar bewaterd mogen worden. In de meeste Franse wijngebieden is dat strikt verboden is. Bovendien rijpen de trossen in het zonovergoten Spaanse klimaat gelijkmatiger, zodat daar geen gewasbeschermingsmiddelen te hoeven worden gebruikt.
 
Inmiddels is in Spanje een samenwerkingsverband aangegaan met een viertal enthousiaste jonge wijnmakers. De wijnmakers hebben daar wijngaarden gepacht in Manchuela, een hooggelegen wijngebied in het hart van Spanje.

"Toen we tijdens de feestlunch om dit te vieren met onze Spaanse bedrijfsleider Gonzales grappen maakten over 'Franse wijn uit Spanje', wees hij erop dat originele Franse wijn sowieso niet meer uit Frankrijk komt.



Europa is immers in de 19e eeuw getroffen door de Phylloxera, een nietsontziende druifluis die met zijn scherpe tandjes vrijwel alle wijngaarden vernietigde. Nieuwe druivenplanten werden daarna noodzakelijkerwijs geënt op resistente Amerikaanse wortelstokken. Slechts één wijnland ter wereld bleef gespaard van vernietiging door die 'killerluis'. In dat land groeien nog altijd de oorspronkelijke Franse druivenrassen Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Carmenère die daar vijf eeuwen geleden door (nota bene Spaanse) kolonisten werden geplant.

Voor meer informatie:
www.slurp.nu
www.tulipe.nl
Publicatiedatum: